GOOD LIFE

Τα γυμναστήρια είναι εστίες μικροβίων - Μάθετε πως να τα αποφύγετε

Μπορεί τα γυμναστήρια να έχουν επαναλειτουργήσει με νέους κανόνες ασφαλείας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά από πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας τους, αλλά εκτός από τον Covid δεν θα πρέπει αν ξεχνάμε πως οι επιστήμονες επιβεβαίωναν και πριν την πανδημία, πως τα γυμναστήρια αποτελούν εστίες μικροβίων που συχνά προκαλούν κυρίως προβλήματα στην υγεία του δέρματος, από την επαφή με αυτά σε επιφάνειες όπως οι λαβές των μηχανημάτων άθλησης.

Έτσι ανεξάρτητα από τα όσα ισχύουν για τους εμβολιασμένους και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid 19 να θυμάσαι πως παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως στα γυμναστήρια και ειδικά σε ορισμένα όργανα γυμναστικής τα μικρόβια κάνουν... πάρτι!

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε μια έρευνα που έκανε το εργαστήριο EmLab P&K, οι επιστήμονες του εργαστηρίου επισκέφτηκαν γυμναστήρια των τριών δημοφιλέστερων αλυσίδων του Λονδίνου και σε καθένα απ’ αυτά πήραν δείγματα από 27 διαφορετικά σημεία.

Μετά την ανάλυση των δειγμάτων εντοπίστηκαν μικρόβια παντού, σε συγκεντρώσεις και πληθυσμούς που τρομάζουν.  Πρακτικά, για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το μέγεθος της συγκέντρωσης πληθυσμών βακτηρίων σε διάφορα σημεία του γυμναστηρίου, οι ερευνητές κατέγραψαν κάποιες συγκριτικές αναφορές για τα τρία πιο ‘μολυσμένα’ όργανα. Συγκεκριμένα:

> Ο διάδρομος μαζεύει μέχρι το τέλος της μέρας 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα βρίσκονται σε έναν δημόσιο ψύκτη.

> Στο κάθισμα και στις λαβές ενός στατικού ποδηλάτου συγκεντρώνονται 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα μαζεύονται στους πλαστικούς δίσκους των καφέ και των φαστφουντάδικων.

> Κάθε φορά που παίρνεις στα χέρια σου τους αλτήρες, πιάνεις 362 (ναι, ναι, 362) φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα αν άγγιζες τη λεκάνη της τουαλέτας σου (ναι, ναι, τη λεκάνη).

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες υγιεινής η εφαρμογή των οποίων θα σας εξασφαλίσει την αποφυγή των μολύνσεων από αυτά τα μικρόβια.

  • Επιλέγουμε ρούχα που «αφήνουν» το σώμα να αναπνέει.
  • Κατά την διάρκεια της γυμναστικής επιλέγουμε ρούχα που είναι άνετα ή ρούχα που η εφαρμογή τους μας κρατά στεγνή την επιδερμίδα ( dry-fit). Τα ρούχα αυτά έχουν την ιδιότητα να κρατούν το σώμα στεγνό και έτσι δεν αναπτύσσονται μικρόβια
  • Επιπλέον, είναι σημαντικό μετά την γυμναστική τα ρούχα που φοράμε να τα τοποθετούνται απευθείας για πλύσιμο και να μην τα ξαναβάζουμε.
  • Εάν γίνεται χρήση των αποδυτηρίων ή του μπάνιου στο γυμναστήριο καλό είναι να μην περπατάμε ξυπόλητοι αλλά να επιλέγουμε σαγιονάρες. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχουμε επιλέξει ως είδος άθλησης και το χώρο του κολυμβητηρίου.
  • Σε περίπτωση που έχετε ανοιχτές πληγές ή κοψίματα στο σώμα σας, συνίσταται η αποφυγή χρήση ομαδικών εγκαταστάσεων του χώρου του γυμναστηρίου, κυρίως σε χώρους σάουνας και χαμάμ. Ειδικά σε αυτούς τους χώρους απαιτείται περισσότερη προσοχή, καθώς λόγω της θερμοκρασίας οι πόροι του σώματος είναι πιο ανοιχτοί διευκολύνοντας την είσοδο μικροβίων.
  • Το πιο σημαντικό, ειδικά στο κομμάτι της πρόληψης, είναι η χρήση απολυμαντικού σπρέι. Με τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν η απολύμανση ενός οργάνου γυμναστικής πριν και μετά από την χρήση του είναι αναγκαίο. Επιπλέον η χρήση πετσέτας ως ασπίδα προστασίας μεταξύ του επιδερμικού φραγμού και των επιφανειών προς κοινή χρήση είναι ένα ακόμα σημαντικό μέτρο πρόληψης και προστασίας.
  • Με το τέλος του προγράμματος γυμναστικής θα πρέπει να κάνετε ντουζ το συντομότερο, καθώς και να φορέσετε καθαρές κάλτσες και εσώρουχα.
  • Σε κάθε περίπτωση, εάν αντιληφθείτε οποιαδήποτε μόλυνση στο δέρμα σας καλό είναι να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό σε έναν δερματολόγο, ώστε να έχετε μία έγκυρη διάγνωση.

 

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!