Μάθε γιατί ο μεσημεριανός ύπνος είναι πολύ ωφέλιμος για την υγεία μας

Η γνωστή και ως... σιέστα, δηλαδή αυτή η ανάπαυλα τις μεσημεριανές ώρες για έναν σύντομο ολιγόωρο υπνάκο, θεωρείται πως προσφέρει πολλά οφέλη στη συνολική υγεία και αυτό πλέον επιβεβαιώνεται και από επιστημονικές έρευνες.

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημά σας, να βελτιώσει τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια, να ενισχύσει την εγρήγορση και τη δημιουργικότητα και να δημιουργήσει μια κατάσταση ηρεμίας.

Μια σχετική έρευνα από  Κινέζους επιστήμονες που έγινε σε δείγμα 2.214 ανθρώπων, ηλικίας 60 ετών και άνω που ζουν σε διάφορες μεγαλουπόλεις της Κίνας, ανάμεσα τους, το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σιάν, εντόπισε όντως αυτά τα οφέλη.

Οι 1534 κοιμήθηκαν κανονικά το μεσημέρι ενώ 680 δεν κοιμήθηκαν. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά υγειονομικών εξετάσεων και αξιολόγηση αντίληψης, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης Mini Mental State (MMSE) ή αλλιώς Δοκιμασία Σύντομης Γνωστικής Εκτίμησης, για διάγνωση της άνοιας. Ο μέσος όρος του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν περίπου 6,5 ώρες και στις δύο ομάδες.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά κοιμούνται το μεσημέρι κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Να σημειωθεί πως οι επιστήμονες έθεσαν το όριο του μεσημεριανού ύπνου από πέντε λεπτά έως δύο ώρες, πάντα μετά το φαγητό.

Τα τεστ που έγιναν στους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν, αντίληψης, παρατηρητικότητας, μνήμης, προσοχής, επίλυσης προβλημάτων, επίγνωση τοποθεσίας και λεκτικής ευχέρειας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων κατά την Δοκιμασία Σύντομης Γνωστικής Εκτίμησης (MMSE) ήταν υψηλότερα στην ομάδα που είχε κοιμηθεί το μεσημέρι. Επίσης υπήρχαν σημαντικές διαφορές στους τομείς, επίγνωση τοποθεσίας, λεκτική ευχέρεια και μνήμη.

Η πρόσφατη έρευνα δεν εξετάζει τα αίτια ενώ δεν καταγράφηκε και η ακριβής διάρκεια του ύπνου.

Μια πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, είναι ότι μία φλεγμονή συνδέει την έλλειψη τoυ μεσημεριανού ύπνου με τα κακά αποτελέσματα στην υγεία, με τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες να παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαταραχές του ύπνου.

Το ακριβώς συμβαίνει με τον μεσημεριανό ύπνο

Αν κοιμηθείτε σωστά, θα συνεχίσετε την ημέρα σας με φρέσκο και ξεκούραστο μυαλό, χωρίς να έχετε τη βαριά θολούρα μετά τον ύπνο. Εδώ θα δείτε πώς:

Όταν κοιμόμαστε, ο οργανισμός μας περνάει από πέντε διαφορετικά στάδια:

●     Το πρώτο στάδιο διαρκεί από 2 έως 5 λεπτά, όπου οι σκέψεις αρχίζουν να χαλαρώνουν. 

●     Το δεύτερο στάδιο διαρκεί περίπου 20 λεπτά: ο ρυθμός της καρδιάς επιβραδύνει και η κίνηση των ματιών σταματάει. Ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει σύντομες, συγχρονισμένες εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας που ονομάζονται «sleep spindles» και διαρκούν περίπου ένα δευτερόλεπτο.

●     Το τρίτο στάδιο είναι η περίοδος ανάμεσα στον ελαφρύ και τον πολύ βαθύ ύπνο. Τα αργά εγκεφαλικά κύματα «Delta» αναμειγνύονται με μικρά, πιο γρήγορα κύματα.

●     Το τέταρτο στάδιο είναι περίπου μισή ώρα καθαρού ύπνου «Delta». Καμία κίνηση ματιών ή μυϊκή δραστηριότητα: είναι δύσκολο να ξυπνήσετε από αυτό το στάδιο.

●     Το πέμπτο στάδιο είναι ο ύπνος REM (Rapid-Eye-Movement). Οι μύες σας παραλύουν και το μυαλό σας είναι εξαιρετικά δραστήριο. Σε αυτό το στάδιο προκύπτουν τα όνειρα.

Για έναν σωστό μεσημεριανό ύπνο που θα σας γεμίσει ενέργεια, πρέπει να μείνετε στο πολύ ελαφρύ στάδιο (δεύτερο στάδιο). Αυτός ο ύπνος επιτρέπει τις «εκρήξεις» ύπνου να συμβούν για μεγαλύτερη αναζωογόνηση του εγκεφάλου. Μελέτες της NASA το 1995, διαπίστωσαν ότι ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος 26 λεπτών για αναπλήρωση ενέργειας ενίσχυε την απόδοση κατά 34% και την εγρήγορση κατά 54%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπείτε στο βαθύ ύπνο και δεν θα νιώθετε ακόμη μεγαλύτερη υπνηλία όταν ξυπνήσετε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σκοτεινό, ήσυχο μέρος για να χαλαρώσετε και βάλτε ξυπνητήρι σε 26 λεπτά. Χαλαρώστε τις μυϊκές ομάδες σας μία προς μία, από τα δάχτυλα προς το λαιμό σας. Αφήστε τις σκέψεις σας να φύγουν. Αν κάτι έρχεται για να σας αγχώσει, απλά διώξτε το από το μυαλό σας. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά, το σώμα σας χαλαρό και θα τα καταφέρετε. Μην κοιμηθείτε περισσότερο όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας, ακόμη και αν νιώθετε λίγο νυσταγμένοι τα πρώτα 2 λεπτά. Θα περάσει και θα απολαύσετε ένα κύμα ενέργειας , ανακαλύπτοντας τη μεγάλη δύναμη του μεσημεριανού ύπνου!

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!