GOOD LIFE

Ένας ειδικός σου δίνει 5 tips για να μην πάρεις κιλά φέτος το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάτι το... άραγμα στις παραλίες, κάτι οι καλοκαιρινοί γευστικοί πειρασμοί κάτι η χαλάρωση και η αποχή από fitness ρουτίνες την περίοδο των διακοπών οι πιθανότητες κάποιος να υποδεχτεί το φθινόπωρο με παραπανίσια κιλά, που ούτε κατάλαβε πότε τα πήρε είναι μεγάλες!

Ο Alejandro Cánovas, είναι κλινικός διαιτολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος διατροφικής αγωγής στο Barceló Montecastillo Golf Resort στο Καθίδ της Ανδαλουσίας, και σε άρθρο του ifitness.gr διαβάσαμε τα πέντε κόλπα που προτείνει για να απολαύσεις το καλοκαίρι σου χωρίς το άγχος των επιπλέον κιλών. Και μάλιστα ως Ισπανός προτείνει κολπάκια τα οποία εύκολα θα κατανοήσει ένας κάτοικος μιας μεσογειακής χώρας όπου το καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο λίγες εβδομάδες απόδρασης σε κάποιο ηλιόλουστο μέρος, αλλά διαρκεί πάνω από 3 μήνες.

Μην μπερδεύεις τη δίψα με την πείνα
Το πιο βέβαιο είναι ότι κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, το σώμα σου αφυδατώνεται 30% περισσότερο. "Αλλά συχνά μπερδεύουμε τη δίψα του οργανισμού με την πείνα, μιας και στις περιπτώσεις ραγδαίας αφυδάτωσης ο υποθάλαμος του εγκεφάλου διαταράσσει τις δυο βασικές ορμόνες της πείνας -γκρελίνη και λεπτίνη- μεγεθύνοντας την ανάγκη για περισσότερη τροφή. Και όχι πάντα υγιεινή", λέει ο Cánovas.

> Η συμβουλή του ειδικού: "Πίνε πολύ νερό ακόμη και όταν δεν διψάς ή δεν υποψιάζεσαι ότι έχεις αφυδατωθεί. Πέντε λεπτά μετά από ένα μεγάλο ποτήρι δροσερού νερού, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται, τα κύτταρα αναζωογονούνται, το στομάχι γεμίζει. Αν ακόμη εξακολουθείς να πεινάς, προτίμησε μια χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών. Έτσι, δεν θα πέσεις στην παγίδα ενός παγωτού, ενός γλυκερού κοκτέιλ ή μιας πίτσας από το beach bar".

Τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά, αλλά δεν είναι πανάκεια
Καρπούζι, πεπόνι, σύκα και μούρα είναι γεμάτα ίνες, βιταμίνες και αντικαρκινικά συστατικά. Όμως, περιέχουν και μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, το φυσικό σάκχαρο που τους προσδίδει την τόσο γλυκιά γεύση. Και η φρουκτόζη, ως βασική οργανική ένωση της ομάδας των υδατανθράκων, μπορεί να μην σε παχαίνει από μόνη της, αλλά σε μεγάλες ποσότητες πυροδοτεί τις λιγούρες και την πείνα. Δηλαδή, έμμεσα σε παχαίνει.

> Η συμβουλή του ειδικού: "Το συνιστώμενο όριο ασφαλείας κατανάλωσης φρούτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4 ή 5 μερίδες την ημέρα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε 4 κομμάτια φρούτου: δύο στο πρωινό, ένα μετά το μεσημεριανό και ένα μετά το δείπνο", λέει ο Cánovas.

Οι μπύρες light και 0,0% δεν είναι για το καλοκαίρι
Σύμφωνα με τον Cánovas, η ποσότητα πρόσληψης θερμίδων από μια μπύρα με λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ, δεν διαφέρει από αυτή που θα βρεις σε ένα αναψυκτικό ή ακόμη και μια κανονική μπύρα. Αντιθέτως, επιλέγοντας στο beach bar μπύρες χωρίς αλκοόλ, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα καταναλώσεις πολλά περισσότερα μπουκάλια εξαιτίας της έλλειψης αλκοόλ -το οποίο με κάποιο τρόπο αποτρέπει την πέραν του δέοντος υπεύθυνη απόλαυση.

> Η συμβουλή του ειδικού: "Πιες τις δυο κανονικές μπυρίτσες σου και κέρδισε όλα τα οφέλη που αναφέρουν δεκάδες επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης παραγωγής καλής χοληστερόλης, της μείωσης ρίσκου για καρδιακά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια και της υποβοήθησης των κυττάρων ενάντια στην πρόωρη γήρανση -όλα αυτά χάρη στο 5% αλκοόλ που εισέρχεται στον οργανισμό σου".

Μην μένεις νηστικός μέχρι το απόβραδο στην ταβέρνα
Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά έτσι είναι, σύμφωνα με τον Cánovas: μένοντας χωρίς μπουκιά όλη μέρα περιμένοντας ανυπόμονα ένα μεγάλο γεύμα στο τέλος της βραδιάς, θα δεις το λίπος να γιγαντώνεται στην κοιλιά σου. Ο λόγος; Διάλυση του ρυθμού μεταβολισμού καύσης θερμίδων και ολοσχερής καταρράκωση των φυσιολογικών διαδικασιών του πεπτικού. "Το πεπτικό σύστημα είναι ο δεύτερος "εγκέφαλος” του οργανισμού σου. Όσο του στερείς τις πιθανότητες να λάβει και να επεξεργαστεί πληροφορίες -στη συγκεκριμένη περίπτωση, τροφές- τόσο αποδυναμώνονται οι άμυνές του".

> Η συμβουλή του ειδικού: "Αν θέλεις πραγματικά να μείνεις στα κιλά σου ή ακόμη και να χάσεις κάμποσα από τα περιττά όσο βρίσκεσαι σε διακοπές, διατήρησε τον κανόνα: πολλά, μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας".

Μείνε μακριά από αυτό που ο εστιάτορας πουλάει ως "σαλάτα"
Αν το μαρούλι που σου σερβίρουν σε μια σαλάτα το καλύπτει ένα παχύ στρώμα αγνώστου προέλευσης Thousand Islands dressing απλά μην το φας και ζήτα κάτι άλλο.

> Η συμβουλή του ειδικού: "Εμείς, οι μεσογειακοί λαοί, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει φρέσκια σαλάτα εποχής: φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά εποχής με λίγο ελαιόλαδο, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, ίσως και λίγο κατσικίσιο τυρί στο πλάι -χωριάτικα πράγματα. Διαφορά θερμίδων από το ένα στο άλλο; Πάνω από 1.500".

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!