GOOD LIFE

Οι 3 τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο και δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό

Το πρωινό είναι το γεύμα που μας εφοδιάζει με ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση μέσα στην ημέρα και αν θέλουμε να έχουμε και... κοφτερό μυαλό και μεγάλη συγκέντρωση σε ότι κάνουμε, υπάρχουν μερικές τροφές που είναι must για τα πρωινά γεύματα.

Ένα υγιεινό πρωινό κάθε μέρα αναζωογονεί τον εγκέφαλό σας και αυξάνει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα για το επόμενο διάστημα του 24ωρου σας.

Με άλλα λόγια, είναι μεγάλο ζητούμενο να αποτελείται το πρωινό σας από τις λεγόμενες «εγκεφαλικές τροφές». Και με δεδομένο πως τέτοιες υπάρχουν πολλές, δεν θα χρειαστεί και να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Μερικά παραδείγματα τέτοιων τροφών:

Βρώμη

Ένα μπολ βρώμης είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, οι οποίοι σας προσφέρουν γλυκόζη, δηλαδή την κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά να τρώτε είτε βρώμη είτε άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως πρωινό, για να βελτιστοποιήσετε τη δύναμη του εγκεφάλου, ενώ σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών που έτρωγαν βρώμη για πρωινό παρουσίαζαν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε σχέση με παιδιά που έτρωγαν άλλου είδους δημητριακά για πρωινό. Επίσης, μια πιο πρόσφατη μελέτη και συγκεκριμένα, του 2012, διαπίστωσε ότι μια διατροφή με αρκετή βρώμη αποτρέπει την ψυχική κόπωση σε μαθητές γυμνασίου.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, μια θρεπτική ουσία που σας βοηθά να συγκεντρωθείτε καθυστερώντας την πείνα για ώρες, ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με υδατάνθρακες. Επιπλέον, οι κρόκοι αυγών είναι πλούσιοι σε χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που είναι πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη.

Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι «αγγελιοφόροι πληροφοριών» του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος σχεδόν 1400 άνθρωποι που κατανάλωναν συστηματικά τρόφιμα με χολίνη, φάνηκε πως είχαν καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης και λεκτικής μάθησης. Τα αυγά περιέχουν επίσης φολικό οξύ, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την επεξεργασία πληροφοριών και να βοηθήσει στην ανάκληση πληροφοριών.

Φρούτα 

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια κορυφαία πηγή βιταμίνης C, η οποία απαιτείται για τον οργανισμό προκειμένου να παράγει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται νορεπινεφρίνη. Η έλλειψη βιταμίνης C θα μπορούσε να επηρεάσει την επικοινωνία μεταξύ των νευροδιαβιβαστών και των εγκεφαλικών κυττάρων, ενδεχομένως επηρεάζοντας τη μεταφορά πληροφοριών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Linus Pauling» του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Τα φρούτα στην αρχική τους μορφή είναι καλύτερες πηγές βιταμίνης C από τους χυμούς, διότι οι τελευταίοι δεν την διαχέουν τόσο εύκολα στον οργανισμό μας. Επίσης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερα φρούτα τρώτε, τόσο καλύτερη θα είναι η μνήμη σας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!