GOOD LIFE

Τα 10 σημάδια που μαρτυρούν πως ο μεταβολισμός σου είναι αργός

Ο όρος μεταβολισμός αφορά στις πολύπλοκες χημικές διεργασίες που εκτυλίσσονται στο σώμα μας ώστε να ελέγχονται και να διατηρούνται βασικές λειτουργίες, όπως τα επίπεδα θερμοκρασίας, τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος. Πως θα καταλάβουμε όμως αν λειτουργεί ομαλά ή όχι;

Ο θυρεοειδής, δηλαδή ο αδένας που βρίσκεται στη φάρυγγα, απελευθερώνει ορμόνες που επίσης παίζουν ρόλο στο μεταβολικό ρυθμό. Η θερμοκρασία σώματος είναι ένα αποτέλεσμα της λειτουργίας του μεταβολισμού.

Το ίδιο ισχύει και για το μεταβολισμό των λιπιδίων, δηλαδή πόσο καλά χειρίζεται ο οργανισμός μας τη συσσώρευση λίπους και αυτό επηρεάζει το δείκτη της ζυγαριάς μας. Από την άλλη, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Ο μεταβολικός ρυθμός ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, την κληρονομική προδιάθεση, διάφορες ασθένειες ή λόγω της επίδρασης εξωτερικών παραγόντων.

Το στρες, η έλλειψη ύπνου, η αποχή από τη γυμναστική και η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολικό ρυθμό. Το ίδιο συμβαίνει αν υπάρχει δυσλειτουργία στο θυρεοειδή αδένα.

Η απελευθέρωση ορμονών είναι βασικό κομμάτι της μεταβολικής λειτουργίας, κι έτσι ο χαμηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα εξής:

1. Νιώθεις διαρκώς κούραση
Με το σώμα σου να καίει ενέργεια με βραδύτερο ρυθμό, θα νιώθεις σίγουρα πολύ πιο συχνά κόπωση. Εκτός από τα προβλήματα βάρους, η κόπωση είναι το πιο κοινό σημάδι ενός αργού μεταβολισμού, λέει η Heather L. Hofflich, DO, ενδοκρινολόγος και καθηγήτρια της ιατρικής στο UC San Diego.

2. Έχεις ξηρή επιδερμίδα
Όταν ο μεταβολισμός είναι αργός, τα κύτταρα δεν είναι τόσο ενεργά όσο θα έπρεπε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη παροχή αίματος. “Καθώς το δέρμα δεν αποκτά ζωτικά θρεπτικά συστατικά …χάνει τη λάμψη του”, λέει η Δρ Alam, γενικός ιατρός στο Icliniq.. Επίσης, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμότητα, δεν ιδρώνει τόσο πολύ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, αφήνοντας το να ξηρό και ταλαιπωρημένο.

3. Έχεις εύθραυστα νύχια
Για τους ίδιους λόγους, μπορεί και τα νύχια σου να είναι εύθραυστα και να σπάνε διαρκώς, όπως επισημαίνει η Susan Besser, MD.

4. Έχεις τριχόπτωση
Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της τρίχας να αναπτυχθεί και να αναγεννηθεί, σύμφωνα με την Δρ. Alam.

5. Έχεις συχνούς πονοκεφάλους
Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες τρελαίνονται, κάτι που συμβαίνει με ένα υπολειτουργικό θυρεοειδή, μπορεί να έχεις πονοκεφάλους ή ακόμα και ημικρανίες.

6. Κρυώνεις συνέχεια
Αποτελεί σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, ο οποίος επίσης επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Αν κρυώνεις όλη την ώρα, πολύ πιθανό ο θυρεοειδής και ο μεταβολισμός να μην είναι τόσο ενεργοί όσο θα έπρεπε. “Η θερμότητα δημιουργείται με τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος,” λέει η Δρ. Alam. Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη θερμοκρασία σώματος, λέει, η οποία είναι ένα άλλο σημάδι υποθυρεοειδισμού.

7. Έχεις διακρώς κακή διάθεση
Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με αργό θυρεοειδή και κατά συνέπεια με αργό μεταβολισμό.

8. Δεν έχεις όρεξη να κάνεις σεξ
Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης θα μπορούσαν να σημαίνουν και χαμηλά επίπεδα άλλων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σου για σεξ.

9. Δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος
Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να σε κάνει να πάρεις βάρος, αλλά μπορεί και να σε δυσκολέψει όταν θελήσεις να το χάσεις, ακόμα και αν προσέχεις τη διατροφή σου. Σύμφωνα με την Δρ. Alam, μπορεί να δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος παρά την ισορροπημένη διατροφή σου.

10. Έχεις κακή μνήμη
Χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης, η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό, μπορεί να προκαλέσει κακή μνήμη, αλλά και να σε κάνει να ξεχνάς διαρκώς.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!