GOOD LIFE

Έρευνα δείχνει πως μπορείς με τη σκέψη σου και μόνο να διώξεις κάποιους πόνους

Υπάρχουν αναρίθμητες αιτίες που προκαλούν διάφορους πόνους και είναι διαφορετικός ο τρόπος που ο καθένας βιώνει ένα πόνο, αλλά και ο τρόπος που επιλέγει να τον αντιμετωπίσει. Οι περισσότεροι επιλέγουν κάποια παυσίπονη ουσία, φαρμακευτική ή μη, αλλά μια έρευνα αναφέρει πως ο πόνος αντιμετωπίζεται και με το νου.

Πολλές φορές οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν παρενέργειες και ειδικά όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι χρόνια. Εάν αντιμετωπίζεις πόνο στην πλάτη, ινομυαλγία, αρθρίτιδα ή άλλο χρόνιο πόνο που παρεμβαίνει στην καθημερινή σου ζωή, ίσως ψάχνεις κι εσύ κάποιον άλλο τρόπο αντιμετώπισης που να μην περιλαμβάνει φάρμακα. Μερικές παλιές τεχνικές – συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού και της γιόγκα – καθώς και νεότερες παραλλαγές μπορεί να σε βοηθήσουν να μειώσεις την ανάγκη των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου.

Πως να ελέγξεις τον σωματικό πόνο με τη σκέψη σου

Η έρευνα του Harvard δείχνει ότι επειδή ο πόνος περιλαμβάνει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, οι θεραπείες νου-σώματος μπορεί να έχουν την ικανότητα να ανακουφίζουν τον πόνο αλλάζοντας τον τρόπο που τον αντιλαμβάνεσαι. Το πώς αισθάνεσαι τον πόνο επηρεάζεται από το γενετικό σου κώδικα, τα συναισθήματα, την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σου. Επηρεάζεται επίσης από την εμπειρία του παρελθόντος. Οι τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ελέγξεις τον σωματικό πόνο με τη σκέψη σου είναι 3, σύμφωνα με έρευνες.

Βαθιά αναπνοή

Η βαθιά αναπνοή είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις καθώς είναι βασική σε όλες τις τεχνικές. Εισπνέεις βαθιά, κρατάς τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα και εκπνέεις. Προκειμένου να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου καλό είναι να χρησιμοποιήσεις μία λέξη ή φράση που θα σε καθοδηγήσει. Οι λέξεις ή οι φράσεις που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι διαφορετικές, για την εισπνοή και την εκπνοή. Υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές για smartphone και tablet που χρησιμοποιούν ήχο και εικόνες για να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ρυθμούς αναπνοής.

Χαλάρωση

Ένα αντίδοτο για το άγχος, το οποίο ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και θέτει τα συστήματα του σώματος σε υψηλή ενεργοποίηση, είναι η χαλάρωση η οποία αντίστοιχα μειώνει τις αντιδράσεις του σώματός σου. Αφού κλείσεις τα μάτια σου και χαλαρώσεις όλους τους μυς σου, επικεντρώσου στη βαθιά αναπνοή. Καλό είναι να το κάνεις για 10 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια, κάθισε ήσυχα για ένα ή δύο λεπτά, ενώ οι σκέψεις σου θα επιστρέφουν. Τέλος, άνοιξε τα μάτια σου και κάθισε ήσυχα για ένα λεπτό.

Διαλογισμός

Στο διαλογισμό αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις με βαθιές αναπνοές, δίνοντας προσοχή σε κάθε αναπνοή. Στη συνέχεια, βάλε να ακούσεις ήρεμη μουσική ή φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Εάν το μυαλό σου ξεφύγει και έρθει στο σήμερα προσπάθησε ξανά από την αρχή.

Ακόμα τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι η ενασχόληση με δραστηριότητες που απολαμβάνεις, η γιόγκα και το τάι τσι και ακόμα η θετική σκέψη. Σύμφωνα με τον Δρ Slawsby: «Όταν είμαστε άρρωστοι, συνήθως τείνουμε να είμαστε σταθεροί σε αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε. Η επανεκπαίδευση της εστίασης σε αυτό που μπορείτε να κάνετε αντί για αυτό που δεν μπορείτε θα σας δώσει μια πιο ακριβή εικόνα για τον εαυτό σας και τον κόσμο γενικά»

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!