GOOD LIFE

Οι 6 συμβουλές που δίνει ένας επιστήμονες για τους πόνους στον αυχένα

Η πανδημία είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η καθιστική ζωή, τόσο λόγω τηλεργασίας, όσο και εξαιτίας των απαγορεύσεων κυκλοφορίας.

Αυτή η άσχημη εξέλιξη καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες που έγιναν τους τελευταίους μήνες.


Παράλληλα, σημειώνεται η αύξηση περιστατικών ασθενών που ζητούν ιατρική βοήθεια, καθώς παραπονιούνται για την εμφάνιση πόνου στον αυχένα, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την καθιστική ζωή.
 

Ο πόνος αυτός σπανίως εμφανίζεται μέσα σε μια νύχτα, αντιθέτως εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να προκληθεί από αρθρίτιδα ή εκφυλιστική δισκοπάθεια και να ενταθεί από την κακή στάση σώματος, τη φθίνουσα μυική δύναμη, το στρες, ακόμα και από την έλλειψη ύπνου, όπως υποστηρίζει ο Δρ. Zacharia Isaac, διευθυντής του κέντρου παρεμβατικής ιατρικής και αποκατάστασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο στον αυχένα.

1. Μην μένετε στην ίδια στάση σώματος για πολλή ώρα.

Η κακή στάση σώματος είναι δύσκολο να αναστραφεί, αν, όμως, σηκώνεστε και κινείστε τακτικά, θα αποφύγετε να «κολλήσετε» σε μια μη ενδεδειγμένη στάση.

2. Κάνετε κάποιες εργονομικές αλλαγές. 

Η θέση της οθόνης του υπολογιστή στο ύψος των ματιών είναι ιδανική, ώστε να μπορείτε να βλέπετε άνετα. Επίσης, προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τα hands-free όταν μιλάτε στο τηλέφωνο και τοποθετήστε το τάμπλετ πάνω σε ένα μαξιλάρι ώστε να βρίσκεται σε γωνία 45° αντί να το έχετε στα πόδια ή την κοιλιά σας.

3. Αν φοράτε γυαλιά, φροντίστε να ελέγχετε συχνά τη μυωπία σας. 

Όταν οι φακοί των γυαλιών είναι για μυωπία μικρότερη ή μεγαλύτερη από αυτή που πράγματι έχετε, τότε γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω, ώστε να βλέπετε καλύτερα.

4. Μην χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια.

Αν κοιμάστε με πολλά μαξιλάρια στο κεφάλι μπορεί να περιοριστεί το εύρος κίνησης του λαιμού.

5. Μάθετε τα όριά σας. 

Για παράδειγμα, πριν αποφασίσετε να μετακινήσετε ένα μεγάλο έπιπλο στο σπίτι, σκεφτείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στον αυχένα και την πλάτη σας και ζητήστε βοήθεια.

6. Κοιμηθείτε καλά.

Τα προβλήματα ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών διαφορετικών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και ο μυοσκελετικός πόνος.

Σε γενικές γραμμές, ο πόνος στον αυχένα δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αν, όμως, συνοδεύεται από άλλα, πιο σοβαρά συμπτώματα όπως ο πόνος που ακτινοβολεί σε άλλα σημεία του σώματος, η αδυναμία ή το μούδιασμα του χεριού ή του ποδιού, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

«Άλλα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέχετε είναι αν έχετε πυρετό ή χάνετε βάρος και οι καταστάσεις αυτές σχετίζονται με τον πόνο στον αυχένα ή έντονο πόνο. Τότε σίγουρα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τα συμπτώματα αυτά», καταλήγει ο Δρ. Isaac.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!