GOOD LIFE

8 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε

Όταν αυτά τα τρόφιμα τα καταναλώνετε φρεσκομαγειρεμένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως τα αφήσετε και τα ξαναζεστάνετε τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασής 

Προτιμήστε λοιπόν να τρώτε αυτά τα τρόφιμα φρέσκα και το πολύ λίγες ώρες αφότου τα έχετε μαγειρέψει.

1. Μανιτάρια

Όταν ξαναζεσταθούν μεταλλάσσονται και αποσυντίθεται οι πρωτεΐνες τους κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη χώνεψη. Πολύ συχνά αλλοιώνεται και η γεύση τους.

2. Κοτόπουλο

Και στο κοτόπουλο το ζέσταμα επηρεάζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο κρύο ή αν πρέπει να το ζεστάνετε τότε να το κάνετε με το να το τοποθετήσετε σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα για να βεβαιωθείτε πως έχει ζεσταθεί και στο εσωτερικό του.

3. Πατάτες

Οι πατάτες απαγορεύεται να ξαναζεσταθούν αφού εκτός του ότι χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες, μπορεί να γίνουν τοξικές. Να τις καταναλώνετε μόλις τις μαγειρέψετε ή παγωμένες, όπως προτιμάτε. Μάλιστα αν μαγειρευτούν και δεν καταψυχθούν δημιουργούνται οι συνθήκες για την ανάπτυξη κλωστηρίδιου της αλλαντίασης και όταν τις ξαναζεστάνετε ο κίνδυνος  μεγιστοποιείται.

4. Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει υψηλά ποσοστά νιτρικού άλατος το οποίο με το επαναλαμβανόμενο ζέσταμα μετατρέπεται σε νιτρίτη. Ο νιτρίτης είναι καρκινογόνος για το ανθρώπινο σώμα.

5. Σέλινο

Το σέλινο, όπως και το παντζάρι και το σπανάκι, περιέχει νιτρικό άλας. Ποτέ μη ξαναζεστάνετε σούπα χωρίς να τα αφαιρέσετε.

6. Παντζάρι

Το παντζάρι, όπως και το σπανάκι περιέχει νιτρικό άλας το οποίο γίνεται δηλητηριώδες για το σώμα όταν ξαναζεσταθεί. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε μπορεί να καταναλωθεί την επόμενη μέρα, απλώς καταναλώστε το παγωμένο.

7. Αυγά

Τα αυγά αποτελούν την πιο επικίνδυνη τροφή όταν ξαναζεσταθεί καθώς γίνονται τοξικά. Δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε ποτέ βραστά αυγά η ομελέτα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για αυγά που έχουν μαγειρευτεί μέσα σε μείγματα (όπως η μπεσαμέλ) απλώς εκεί θα πρέπει να τα ζεστάνετε πολύ καλά.  

8. Ρύζι

Στο ρύζι υπάρχουν σπορίδια βακτηρίων τα οποία δεν σκοτώνονται όλα με το βράσιμο. Αν αφήσετε το ρύζι εκτός ψυγείου αυτά αναπτύσσονται, αν μάλιστα το ξαναζεστάνετε τότε πολλαπλασιάζονται και γίνονται επικίνδυνα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!