Ο κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνης, που έχει γίνει γνωστός στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο με το ψευδώνυμο Stelarc (το όνομά του είναι Στέλιος Αρκαδίου) δημιούργησε ένα τρίτο αυτί στο χέρι του στο όνομα της τέχνης.
Αν αναρωτιέστε πως είναι αυτό εφικτό, η απάντηση είναι πως είναι εφικτό αλλά απαιτείται να υποβληθεί κανείς σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη εγχείρηση. Το πρόσθετο αυτί, τοποθετήθηκε με χειρουργείο κάτω από το δέρμα του και μέσα σε διάστημα 6 μηνών, οι ιστοί και τα αγγεία άρχισαν σταδιακά να το ενσωματώνουν στον οργανισμό. Σκοπός του είναι σταδιακά το τρίτο αυτί να μπορέσει και να… ακούσει. Προς το παρόν δηλώνει «Το αυτί είναι πλέον μέρος του χεριού μου… δεν περιμένω οι άνθρωποι να καταλάβουν την τέχνη που κρύβεται πίσω από αυτό. Το θεωρούν απλά περίεργο, μια εκκεντρικότητα». Όμως ο Stelarc σκοπεύει στο μέλλον να κάνει άλλη μια επέμβαση για να αποκτήσει το αυτί του και λοβό (θα κάνει μεταμόσχευση ιστών από άλλο μέρος του σώματός του) ενώ μόλις του το επιτρέψουν οι γιατροί θα ενσωματώσει (πάλι με χειρουργική επέμβαση) ένα Wi Fi μικρόφωνο, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι από οποιοδήποτε κομμάτι του πλανήτη να ακούν κάθε στιγμή, ότι ακούει το τρίτο του αυτί.
«Αυτό το αυτί δεν είναι για μένα. Έχω δύο αυτιά που είναι μια χαρά. Θέλω ο κόσμος να ακούει ότι ακούω εγώ όπου και αν βρίσκομαι. Δεν θεωρώ ακόμα ενδιαφέρον το project. Για μένα θα γίνει ενδιαφέρον μόνο όταν ολοκληρωθεί», δήλωσε σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει, ενώ μιλώντας στο CNN αναφέρει «Ως performance artist με συναρπάζει η ιδέα του μετα-ανθρώπου, η ιδέα του cyborg, το τι σημαίνει να μην εξαρτάται πια το σώμα σου από την βιολογία».
Το πρότζεκτ με το τρίτο αυτί έχει ξεκινήσει από το 1997 αλλά του πήρε 10 χρόνια να βρει την χρηματοδότηση και τους γιατρούς που θα δέχονταν να κάνουν τις επεμβάσεις. Πλέον μετά την πρώτη επέμβαση ο Stelarc (που ο ίδιος λέει πως πια είναι φίλος με τους χειρούργους) ετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο και την τελευταία εδβομάδα ο Stelarc και η ιστορία με την πολυετή του προσπάθεια για το τρίτο αυτί κάνει ξανά τον γύρο του διαδικτύου.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκκεντρικός Stelarc ασχολείται με το “πάντρεμα” ανθρώπινου σώματος και μηχανών – στην πραγματικότητα, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του, εδώ και πολλά χρόνια, ενώ, σήμερα, είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Εναλλακτικών Ανατομιών στο Πανεπιστήμιο Curtin, στη Δυτική Αυστραλία.