GOOD LIFE

Νέα μελέτη έδειξε ένα κόλπο για να αδυνατίσετε

Μια ακόμη μελέτη, έρχεται να συνδέσει άμεσα στο πρωινό με την απώλεια βάρους και να μας προτείνει ένα... κολπάκι για να διατηρήσουμε υγιές σωματικό βάρος και να αυξήσουμε την καύση θερμίδων.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του ygeiamou.gr, αν αποφύγετε το πρωινό πριν γυμναστείτε, ενδέχεται να μειωθεί το πόσο θα φάτε κατά τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με μία μικρή αλλά ενδιαφέρουσα νέα μελέτη γυμνασμένων νεαρών ανδρών η οποία διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath και δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition.

Η μελέτη βρήκε ότι η επιλογή της κατανάλωσης ή αποφυγής ενός γεύματος πριν από την άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει την ποσότητα τροφίμων που θα καταναλώσουμε στο υπόλοιπο της μέρας, με περίπλοκους και ορισμένες φορές απρόσμενους τρόπους.

Όταν τρώμε ένα γεύμα, το σώμα μας προσλαμβάνει τους υδατάνθρακες αυτών των τροφών, ως την κύρια πηγή ενέργειας. Ορισμένοι από αυτούς τους υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα, αλλά το ποσοστό τους σε σχέση με το λίπος είναι μικρό και εικάζεται ότι ο εγκέφαλός μάλλον «καταλαβαίνει» τη μείωση των υδατανθράκων και προσπαθεί να τους αναπληρώσει.

Αν αποφύγουμε να φάμε το πρωί, τότε το σώμα θα στραφεί σ’ αυτούς τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες μαζί  με κάποιες ποσότητες λίπους για την ενέργεια που χρειάζεται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς και γυμνασμένοι νέοι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να πάνε στο πανεπιστημιακό εργαστήριο για τρία ξεχωριστά πρωινά. Το πρώτο πρωί, οι άνδρες έφαγαν ένα χορταστικό πρωινό 430 θερμίδων και ξεκουράστηκαν για αρκετές ώρες. Το δεύτερο πρωί έφαγαν την ίδια ποσότητα πρωινού και ακολούθως έκαναν ποδήλατο σε μέτρια ένταση για περίπου μία ώρα. Στην τρίτη επίσκεψή τους, δεν έφαγαν πρωινό αλλά έκαναν ποδήλατο και δεν έφαγαν καθόλου μέχρι το μεσημεριανό.

Κάθε φορά, οι άνδρες έμεναν στο εργαστήριο μέχρι το μεσημεριανό τρώγοντας εκεί όσο ήθελαν. Οι επιστήμονες έδιναν επίσης στους εθελοντές ένα καλάθι με φαγητό για να το πάρουν στο σπίτι ζητώντας τους να φάνε μόνο από το καλάθι και να επιστρέψουν τις μερίδες που δεν είχαν φαγωθεί, έτσι οι ερευνητές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων των ανδρών.

Ακολούθως οι επιστήμονες συνέκριναν τους αριθμούς. Το απολύτως αναμενόμενο ήταν πως την πρώτη μέρα οι άνδρες κατανάλωσαν 490 περισσότερες θερμίδες από όσες έκαψαν.

Τη δεύτερη μέρα διατήρησαν την ενεργειακή ισορροπία, καταναλώνοντας και καίγοντας σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ήρθαν την τρίτη μέρα όταν έκαψαν περίπου 400 θερμίδες περισσότερες από όσες είχαν καταναλώσει.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά για όσους προσδοκούν να χρησιμοποιούν την άσκηση για τον έλεγχο του βάρους τους», δήλωσε ο Javier Gonzalez επικεφαλής της έρευνας, προτείνοντας πως η άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί θα μπορούσε να μας αποτρέψει από το να φάμε υπερβολικά πολύ αργότερα στη μέρα οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων.

Με δεδομένο ότι η μελέτη ήταν αρκετά μικρή και βραχύχρονη και οι συμμετέχοντες ήταν μόνο γυμνασμένοι άνδρες οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν τα αποτελέσματα θα είναι συγκρίσιμα σε γυναίκες, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπέρβαρους, ή ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες κατά το πρωινό τους.

Η μελέτη δεν εξηγεί επίσης γιατί οι άνδρες που δεν είχαν φάει πρωινό πριν από την άσκηση δεν συνέχισαν να τρώνε την υπόλοιπη μέρα, χωρίς να υποκύπτουν στα μηνύματα του εγκεφάλου τους για την αναπλήρωση των χαμένων υδατανθράκων, τα οποία ήταν μεν επείγοντα αλλά και εντελώς παροδικά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!