GOOD LIFE

Έχεις 6 καλούς λόγους για να τρως φιστίκια Αιγίνης

Όλοι οι ξηροί καρποί προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του οργανισμού κυρίως χάρη στα καλά λιπαρά που περιέχουν. Και τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν μια κορυφαία διατροφική επιλογή και υπάρχουν 6 σημαντικοί λόγοι που εξηγούν γιατί ισχύει αυτό.

 

 

Τα φιστίκια Αιγίνης, ειδικά αν τα φάτε ανάλατα έχουν πολλά να σου προσφέρουν καθώς έχουν πάρα πολλές χρήσιμες θρεπτικές ουσίες. Πολύ μεγάλη είναι η περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες όπως είναι η νιασίνη και το φολλικό οξύ.

Τα  φιστίκια κάνουν καλό στην καρδιά μας, καθώς περιέχουν έναν ιδανικό συνδυασμό συστατικών  που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και αποτρέπουν τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης. Τα συστατικά αυτά είναι οι φυτικές στερόλες, η βιταμίνη Β6, οι φυτικές ίνες  και τα αντιοξειδωτικά. Αναλυτικά:

1 Η θερμιδική τους πυκνότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζεις

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι υψηλά σε θερμίδες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Αυτό αναγκάζει κάποιους να τα αποφεύγουν επειδή πιστεύουν ότι θα ξεφύγουν από τους στόχους απώλειας βάρους. Υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Σε σύγκριση με σχεδόν κάθε ξηρό καρπό, τα φιστίκια Αιγίνης αποδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 170 θερμίδες, όσο δηλαδή και δυο μικρά φρούτα). Αν μιλάμε για καθαρή ποσότητα, θα πρέπει να φας διπλάσιο αριθμό φιστικιών για να πάρεις την ίδια ποσότητα θερμίδων με μια χούφτα αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους ή οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Επιπλέον, μελέτη από τη Γαλλία δείχνει ότι η προσθήκη 250 επιπλέον θερμίδων από φιστίκια στη διατροφή σου δεν επιβαρύνει το βάρος σου.

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου αύξησης βάρους. Τα φιστίκια Αιγίνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν το βάρος τους χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Σε μελέτη που έγινε το 2012, τα άτομα που έτρωγαν μία χούφτα φιστίκια για 12 εβδομάδες παρουσίασαν διπλάσια μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), από τα άτομα που έτρωγαν κουλουράκια αντί για φιστίκια. Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων.

2 Είναι η τέλεια τροφή για να ξεγελάσεις το μυαλό σου

Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεγελάσεις το μυαλό σου να φάει λιγότερο. Τα διατροφικά tips όπως η χρήση μικρότερων πιάτων για παράδειγμα μειώνουν την κατανάλωση φαγητού. Το ίδιο κάνουν και τα φιστίκια Αιγίνης: σου διασφαλίζουν ότι δεν θα φας υπερβολικά λόγω του κελύφους τους.

Αυτό το μικρό εμπόδιο, το να ξεφλουδίζεις δηλαδή ένα φιστίκι από το κέλυφος του, αποδεικνύεται επιστημονικά ότι μειώνει την υπερκατανάλωση.

Η διαδικασία αυτή σε κάνει να τρως πιο αργά, να εκτιμάς κάθε μπουκιά και να βάζεις και άλλες αισθήσεις (όπως το άγγιγμα) στην εμπειρία. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να σε βοηθήσει να τρως πιο αργά και λιγότερο.

Τέλος, το κέλυφος των φιστικιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι όταν ξεφλουδίζεις τα φιστίκια Αιγίνης σου παρέχει μια οπτική υπενθύμιση για το πόσα έχεις φάει.

3 Σε χορταίνουν

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπος μπορούν να σε χορτάσουν για περισσότερη ώρα. Και ενώ κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι αποτελεσματικό από μόνο του, η ικανότητά τους να σε χορταίνουν ενισχύεται όταν συνδυάζονται. Έτσι, εάν θέλεις να είσαι χορτάτος για περισσότερη ώρα και να μην πεινάς, τροφές όπως τα φιστίκια Αιγίνης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις όλα τα οφέλη.

4 Είναι τέλεια για προπονητικό σνακ

Τα φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν ενέργεια. Περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα καλίου σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Εκτός από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, είναι πλούσια σε βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β), ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ό,τι χρειάζεσαι για μετά την προπόνηση. Κι όλα αυτά με μόλις 170 θερμίδες ανά μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων. Πιο συγκεκριμένα:

Η κατανάλωση τροφής με υδατάνθρακες χαμηλού GI (γλυκαιμικός δείκτης) πριν από την άσκηση αποτρέπει την πρόωρη κόπωση στους αθλητές και επηρεάζει θετικά την απόδοση.

Σύμφωνα με μελέτη, τα γεύματα χαμηλού GI βελτιώσαν τη διαθεσιμότητα υδατανθράκων και αύξησαν την αντοχή των ποδηλατών που γυμνάζονταν σε μέτρια ένταση (The Glycaemic Index and Sports Performance, 2009). Λόγω του περιεχομένου των πρωτεϊνών, των λιπών και των ινών υψηλής ποιότητας, τα φιστίκια αποτρέπουν μια άμεση αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και βοηθούν στη διατήρηση μιας συνεχούς παροχής ενέργειας καθ 'όλη τη διάρκεια της άσκησης.

5 Προσφέρουν αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Η πρωτεΐνη, η κύρια σημαντική θρεπτική ουσία για τους αθλητές, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και εμποδίζει τη βλάβη των μυϊκών ιστών. Τα φιστίκια είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών (21gm / 100 gm). Επίσης, περιέχουν αναλογικά υψηλότερη ποσότητα βασικών αμινοξέων από οποιουσδήποτε άλλους ξηρούς καρπούς. Η L-αργινίνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει στα φιστίκια, παίζει βασικό ρόλο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων αλλάζοντας σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους αθλητές.

Ο συνδυασμός πρόσληψης υδατανθράκων και πρωτεϊνών με αντιοξειδωτικά προωθούν την αποκατάσταση των μυών ή μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση.

Η κατανάλωση μιας χούφτας φιστικιών μαζί με οποιαδήποτε άλλη τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες 15 έως 20 λεπτά μετά την προπόνηση είναι ένα ιδανικό σνακ για αθλητές.

6 Μπορείς να τα έχεις μαζί σου 

Είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρείς μια υγιεινή διατροφή από την άνεση της κουζίνας σου, όπου μπορείς να οργανώνεις και φτιάχνεις κάθε σπιτικό γεύμα. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν βρίσκεσαι εν κινήσει, αλλά ισχύει η ίδια λογική: ο προγραμματισμός είναι το μυστικό. Έχοντας ένα σχέδιο διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή, αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αδυνάτισμα. Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη είναι το πιο δύσκολο θρεπτικό συστατικό που μπορείς να πάρεις όταν κινείσαι, τα φιστίκια Αιγίνης θα σου εξασφαλίσουν πρωτεΐνες και καλά λιπαρά on the go.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!