GOOD LIFE

Υπάρχουν 6 "μύθοι" για το διαβήτη που πρέπει να γνωρίζετε

Διαρκώς πληθαίνει ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν διαβήτη, δηλαδή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μολονότι αυτή η μεταβολική ασθένεια δεν είναι διόλου σπάνια και όλοι γνωρίζουν πως συνδέεται άμεσα με τη διατροφή, επικρατούν πολλοί μύθοι σχετικά με αυτή.

Στο jenny.gr διαβάσαμε αυτούς του 6 μύθους.

1. Μύθος: «Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα».

Όταν διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, πολλοί βλέπετε μόνο την ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε ένα προϊόν. Αλλά στην πραγματικότητα είναι η ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων που επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα σας. Για παράδειγμα, ένα μπισκότο χωρίς ζάχαρη , έχει μηδέν γραμμάρια ζάχαρης, αλλά 20 γραμμάρια υδατανθράκων - πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεάσει το σάκχαρό σας στο αίμα.

2. Μύθος: «Δεν μπορώ να φάω κανονικές πατάτες, αλλά μόνο γλυκοπατάτες».

Μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα και να προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, οι κανονικές πατάτες περιέχουν βιταμίνη C, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, αλλά και οι δύο ποικιλίες περιέχουν περίπου 24 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι.

3. Μύθος: «Το μέλι είναι καλύτερο από την επιτραπέζια ζάχαρη.»

Είναι ωραίο να προτιμάτε το μέλι, αλλά και τα δύο έχουν περίπου τα ίδια γραμμάρια ζάχαρης και υδατανθράκων ανά κουταλάκι του γλυκού (το μέλι έχει στην πραγματικότητα λίγο περισσότερο). Ένα πιθανό πλεονέκτημα του μελιού: Είναι πιο γλυκό από τη λευκή ζάχαρη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιήσετε λίγο λιγότερη ποσότητα. 

4. Μύθος: "Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν έχουν υδατάνθρακες."

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν σχεδιαστεί για άτομα που δεν μπορούν να αφομοιώσουν σωστά την πρωτεΐνη γλουτένη, που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ψωμιά και κράκερ, χρησιμοποιούν απλώς διαφορετικά είδη αμύλου, όπως πατάτα ή ρύζι, οπότε μπορεί να έχουν εξίσου πολλούς (ή ακόμα περισσότερους) υδατάνθρακες από τα κανονικά προϊόντα.

5. Μύθος: "Δεν πρέπει να τρώτε τίποτα λευκό."

Αυτό προοριζόταν ως προειδοποίηση για τα ψωμιά, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Αλλά δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε εντελώς το ψωμί και τα ζυμαρικά - απλώς προσέξτε τις μερίδες σας. 

6. Μύθος: «Τα φρούτα είναι γεμάτα ζάχαρη.»

Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα περιέχουν μια φυσική μορφή ζάχαρης, που ονομάζεται φρουκτόζη και επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά όχι όπως η κανονική ζάχαρη. Επομένως, ίσως χρειαστεί να προσέξετε τις μερίδες, όπως να επιλέξετε μια μικρή μπανάνα αντί για μια μεγάλη. Αλλά τα φρούτα είναι επίσης γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ενώσεις που καταπολεμούν τις ασθένειες, οπότε σε καμία περίπτωση μην τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!