Το 2020 εξελίσσεται σε μια χρονιά, που πάρα πολλοί άνθρωποι παραδέχονται πως νιώθουν στρεσαρισμένοι και οι σχετικές έρευνες καταγράφουν αύξηση των επιπέδων άγχους στους ανθρώπους, καθώς η πανδημία αλλά και η οικονομική αστάθεια που προκαλεί, λειτουργούν ως βασικοί στρεσογόνοι παράγοντες.
Μια από τις λύσεις για να μειώσει κανείς το στρες, είναι και η διατροφή.
Συγκεκριμένα η επιστήμη έχει εντοπίσει πως οι καλές διατροφικές συνήθειες συσχετίζονται, όχι μόνο με την καλή σωματική υγεία, αλλά και με τη μειωμένη εμφάνιση άγχους. Πιο συγκεκριμένα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως είναι τα δημητριακά, το ρύζι, η πατάτα, το ψωμί καθώς και τα λαχανικά και τα φρούτα φαίνεται να ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης, μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που καθιστά τον οργανισμό πιο ήρεμο. Επίσης, έχει αναφερθεί πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης καθώς βοηθούν στο σχηματισμό υγιών νευρικών κυττάρων. Έχει επίσης αναφερθεί ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο οι εγκεφαλικοί νευρώνες παράγουν αντικαταθλιπτική δράση, ουσίες όπως είναι η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
Άρα μια στροφή σε μια πιο υγιεινή διατροφή που θα περιλαμβάνει κυρίως τις ακόλουθες τροφές, είναι μια λύση για να καταπολεμήσετε το στρες.
Λιπαρά Ψάρια Επιλέξτε σολωμό, σαρδέλες, τόνο και πέστροφα που είναι γνωστό ότι περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση τα ω3. Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά «θαυματουργά», καθώς βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα, συμβάλλοντας στη διαχείριση του άγχους. Παράλληλα προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, ενώ όπως απέδειξαν πρόσφατες μελέτες, σημαντικός είναι ο ρόλος των λιπαρών οξέων και στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης.
Τα καρύδια αποτελούν την πιο γνωστή τροφή του «εγκεφάλου», λόγο της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο. Τα συστατικά αυτά φαίνεται πως ενισχύουν το μεταβολισμό, μειώνουν το στρες και βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεση.
Τα αμύγδαλα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες Ε και D, που βοηθούν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα φιστίκια με τη σειρά τους, ρίχνουν την πίεση του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την έκρηξη αδρεναλίνης, ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις άγχους.
Οι σπόροι Είτε πρόκειται για λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο ή πασατέμπο, η περιεκτικότητα τους σε ψευδάργυρο τους καθιστά ένα σημαντικό διατροφικό όπλο ενάντια στο στρες τη καθημερινότητας. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για τη διαχείριση του στρες, ενώ η ανεπάρκεια του σχετίζεται με απώλεια της όρεξης, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη.
Το μπρόκολο, το σπανάκι, το μαρούλι, ο μαϊντανός, οι πιπεριές και το λάχανο είναι πλούσια σε βιταμίνες αλλά και κάποια σε φυλλικό οξύ μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά σημαντικά στην «εκτόνωση» από το άγχος ή τον πανικό, αλλά και την κατάθλιψη που κατακλύζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.
Το σέσκουλο, συμβάλει στη μείωση του άγχους μέσω της υψηλής περιεκτικότητας του σε μαγνήσιο.
Το κουνουπίδι είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, το οποίο προάγει την υγεία και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωσή του, μπορεί να συμβάλει θετικά κατά του άγχους που πυροδοτείται από την κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Οι γλυκοπατάτες που θεωρούνται ο υγιεινότερος και γλυκός συγγενής της κλασσικής λευκής πατάτας, αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, φυτικών ινών και καλίου. Τα συστατικά επιδρούν στη νευρική και μυϊκή ίνα και μπορούν να προστατέψουν το σώμα από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.
Τα μούρα, τα βατόμουρα και μύρτιλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα σε ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές, μειώνουν την αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών κατά τη περίοδο έκθεσης του ατόμου στο στρες.
Τα καρότα, περιέχουν βήτα-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το λευκό κρέας όπως της γαλοπούλας αποτελεί μια καλή πηγή του αμινοξέος L-τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και είναι απαραίτητο να το προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Η τρυπτοφάνη στον οργανισμό μετατρέπεται μέσα από βιοχημικές αντιδράσεις σε σεροτονίνη, η οποία είναι συνώνυμη με την καλή διάθεση και ψυχολογική κατάσταση των ατόμων. Ενδεικτικό είναι ότι η έλλειψη σεροτονίνης αποτελεί την πιο κοινή αιτία για την εμφάνιση κρίσεων πανικού στα άτομα αλλά για αυξημένα επίπεδα στρες.
Το τυρί cotagge, είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε λιπαρά και παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και τρυπτοφάνη και έτσι προάγειται η διατήρηση υγιών επίπεδων σεροτονίνης και ενδορφίνης στον οργανισμό. Με τη κατανάλωση αυτού του τυριού, εξασφαλίζουμε χαμηλή πρόσληψη θερμίδων αλλά και βελτίωση των επιπέδων του στρες και της διάθεσης.
«Ο εγκέφαλος χρειάζεται τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για την καλή λειτουργία του. Η έλλειψη βιταμίνης Β έχει σαν αποτέλεσμα τη σύγχυση, την ευερεθιστότητα και το έντονο άγχος», αναφέρει μελέτη. Το μοσχάρι, το χοιρινό και τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Κυρίως το αυγό, έχει συσχετισθεί με την αύξηση της έκκρισης χημικών ουσιών από τον εγκέφαλο, τις ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα της ευχαρίστησης, μειώνουν τον αντιλαμβανόμενο πόνο.
Το πράσινο τσάι συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του στρες λόγω των φλαβονοειδών, των αντιοξειδωτικών και του μαγνησίου που περιέχει. Οι ουσίες αυτές εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση και συμβάλουν στην αντιμετώπιση του άγχους.