GOOD LIFE

Δείτε γιατί αυτοί οι 5 ξηροί καρποί έχουν πολλά να σας προφέρουν

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται ένα εξαιρετικό σνακ, αφού προσφέρουν ενέργεια και αποτελούν πηγή των λεγόμενων "καλών λιπαρών" που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Υπάρχουν όμως πέντε ξηροί καρποί που θεωρούνται διατροφικοί θησαυροί, αφού η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά είναι μεγάλη.

 

 

 

Γενικά η κατανάλωση ξηρών καρπών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, όχι μόνο εξαιτίας των πολλών θερμίδων που έχουν, αλλά επειδή αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες, σε κάποιους μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψίες, καούρες, αέρια και άλλες ενοχλήσεις στο πεπτικό, ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς αν τυχόν έχει αλλεργία σε αυτούς και άρα να τους αποφεύγει.

Οι πέντε πιο υγιεινοί ξηροί καρποί

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, που δημοσιεύει τη λίστα με τα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρουν οι 5 πιο υγιεινολι ξηροί καρποί, οι μετρήσεις των θρεπτικών ουσιών που θα βλέπετε αφορά πάντα ποσότητα 100 γραμμαρίων ακατέργαστου ξηρού καρπού κάθε είδους.

1. Φιστίκια

Η κατανάλωση φιστικιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεϊνών στην διατροφή σας. Τα φιστίκια είναι ευρέως διαθέσιμα και παρέχουν αρκετές απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Αν και τα φυστίκια είναι επί της ουσίας όσπρια, που σημαίνει ότι ανήκουν σε μια ομάδα τροφίμων από μια συγκεκριμένη φυτική οικογένεια, έχει επικρατήσει να τα θεωρούμε ξηρούς καρπούς.

Τα φυστίκια περιέχουν μια σειρά από πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όλα αυτά τα συστατικά είναι ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά που δημιούργησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα 100 γραμμάρια από φιστίκια περιέχουν 567 θερμίδες και τις ακόλουθες ποσότητες άλλων θρεπτικών ουσιών:

πρωτεΐνες: 25.80 g
λιπαρά: 49,24 g
υδατάνθρακες: 16,13 g
ίνες: 8,50 g
ζάχαρη: 4,72 g

Τα λίπη στα φιστίκια είναι κυρίως υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), αν και οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί περιέχουν μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών σε σχέση με άλλους.

Υπάρχουν επίσης πολλά ανόργανα συστατικά στα 100 γραμμάρια φιστικιών, όπως:

ασβέστιο: 92 χιλιοστόγραμμα (mg)
σίδηρος: 4,58 mg
μαγνήσιο: 168 mg
φωσφόρος: 376 mg
κάλιο: 705 mg

Τα φιστίκια προσφέρουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι πιο προσιτά από πολλές άλλες ποικιλίες ξηρών καρπών.

2. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο σνακ για άτομα που αναζητούν μια υγιεινή, πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική λύση στα πατατάκια και τα μπισκότα.

Σύμφωνα με το USDA, κάθε 100 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν 579 θερμίδες και έχουν το ακόλουθο θρεπτικό προφίλ:

πρωτεΐνες: 21,15 g
λιπαρά: 49,93 g
υδατάνθρακες: 21,55 g
ίνες: 12,50 g
ζάχαρη: 4,35 g

Τα περισσότερα από τα λιπαρά στα αμύγδαλα είναι μονοακόρεστα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

ασβέστιο: 269 mg
σίδηρος: 3,71 mg
μαγνήσιο: 270 mg
φωσφόρος: 481 mg
κάλιο: 733 mg
βιταμίνη Ε: 25,63 mg

3. Cashews (Κάσιους)

Τα κάσιους έχουν μια κρεμώδη υφή που τα καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα και σνακ. Σύμφωνα με το USDA, τα 100 γραμμάρια κάσιους περιέχουν 553 θερμίδες και τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

πρωτεΐνες: 18,22 g
λιπαρά: 43,85 g
υδατάνθρακες: 30,19 g
ίνα: 3,30 g
ζάχαρη: 5,91 g

Τα περισσότερα από τα λιπαρά στα κάσιους είναι μονοακόρεστα. Οι σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στα κάσιους περιλαμβάνουν:

ασβέστιο: 37 mg
σίδηρος: 6,68 mg
μαγνήσιο: 292 mg
φωσφόρος: 593 mg
κάλιο: 660 mg

4. Καρύδια

Τα καρύδια είναι από τους υψηλότερους σε θερμίδες ξηρούς καρπούς, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα είναι από τους χαμηλότερους σε υδατάνθρακες. Οι πολλές θερμίδες οφείλονται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα καρύδια σε λιπαρά.

Ωστόσο, τα λιπαρά αυτά είναι κατά κύριο λόγο πολυακόρεστα, τα οποία μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και τα καρύδια φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών ουσιών.

Μαζί με τις 654 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ο κατάλογος του USDA αναφέρει ότι τα καρύδια περιέχουν επίσης:

πρωτεΐνες: 15,23 g
λιπαρά: 65,21 g
υδατάνθρακες: 13,71 g
ίνες: 6,7 g
ζάχαρη: 2,61 g

Τα καρύδια έχουν ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία από άλλους ξηρούς καρπούς:

ασβέστιο: 98 mg
σίδηρος: 2,91 mg
μαγνήσιο: 158 mg
φωσφόρου: 346 mg
κάλιο: 441 mg

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition αναφέρει ότι τα καρύδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών και φαινολικού οξέος.

5. Φουντούκια

Τα φουντούκια περιέχουν συγκριτικά λίγες πρωτεΐνες, αλλά παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology, τα φουντούκια μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων του USDA, τα 100 g φουντούκια περιέχουν 628 θερμίδες καθώς και τα ακόλουθα:

πρωτεΐνες: 14,95 g
λιπαρά: 60,75 g
υδατάνθρακες: 16,70 g
ίνες: 9,7 g
ζάχαρη: 4.34 g

Αυτή η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά καθιστά τα φουντούκια παρεμφερή με τα καρύδια παρά με άλλα είδη ξηρών καρπών.

Τα περισσότερα λιπαρά στα φουντούκια είναι μονοακόρεστα, αλλά επιπλέον περιλαμβάνουν μερικά πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά. Τα φουντούκια περιέχουν επίσης τα ακόλουθα:

ασβέστιο: 114 mg
σίδηρος: 4,70 mg
μαγνήσιο: 163 mg
φωσφόρου: 290 mg
κάλιο: 680 mg

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!