GOOD LIFE

Μάθε ποιες τροφές βοηθούν να χορτάσεις πιο γρήγορα και για πιο πολλή ώρα

Συχνά γίνεται λόγος για διάφορα "υγιεινά σνακ" που μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της πείνας χωρίς να μας "φορτώνουν" με πολλές θερμίδες. Ωστόσο μήπως η τέλεια επιλογή για σνακ είναι πολύ πιο απλή;

Συνήθως ως κριτήριο για να θεωρηθεί ένα σνακ "υγιεινό" είναι να μας προφέρει ενέργεια χωρίς να έχει πολλές θερμίδες. Ωστόσο μια έρευνα αποκαλύπτει πως ίσως είναι προτιμότερο να φάμε κάτι που μας δημιουργεί αίσθημα κορεσμού γρήγορα και μας προσφέρει ενέργεια με διάρκεια, μειώνοντας έτσι το χρόνο που θα πεινάσουμε και πάλι.


Και αυτές οι τροφές, είναι οι τροφές με πρωτεΐνη! 

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πρωτεΐνη είναι το πιο αποτελεσματικό θρεπτικό συστατικό όχι μόνο για την ταχεία ικανοποίηση της πείνας σας αλλά επίσης και για να διατηρηθεί το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα, συγκριτικά με άλλες τροφές.

Αυτό εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη της πρωτεΐνης και επίσης ικανότητά της να κρατά για περισσότερο χρόνο σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συνέπεια αυτού είναι να προλαμβάνονται οι λιγούρες, που συνήθως σας πιάνουν λίγο αφότου έχετε φάει για παράδειγμα ένα ντόνατ.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ο κορεσμός που προσφέρουν οι πρωτεΐνες συνεπάγονται πολλά περισσότερα. Εκτός από το πεπτικό σύστημα, στην ικανοποίηση που προσφέρει στον οργανισμό η πρωτεΐνη ρόλο καθοριστικό παίζει και ο εγκέφαλος. Υποδοχείς στην περιοχή που εγκεφάλου που ελέγχει το σωματικό βάρος ανταποκρίνονται άμεσα στα αμινοξέα συγκεκριμένων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη και στέλνουν το μήνυμα ότι το αίσθημα της πείνας έχει πια καλυφθεί.

Όλα τα παραπάνω είναι μέρος μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που ξεκινά όταν συγκεκριμένοι γευστικοί κάλυκες ενεργοποιούνται από τη νόστιμη γεύση της πρωτεΐνης, γνωστή ως ουμαμι ή πέμπτη γεύση (πέραν των τεσσάρων βασικών: γλυκό, αλμυρό, ξυνό και πικρό) που συνήθως αντιστοιχεί στη γεύση του γλουταμικού μονονάτριου. Δύο αμινοξέα συγκεκριμένα, πυροδοτούν τη γρήγορη απόκριση, η αργινίνη, η οποία δεν είναι ένα από τα εννέα βασικά αμινοξέα και η λυσίνη, η οποία είναι μια που δεν μπορεί να παράγει μόνο του το σώμα μας.

Κι ενώ συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι απαιτούνται 20 λεπτά από την ώρα που αρχίζουμε να τρώμε για να πάρει ο εγκέφαλος το μήνυμα του κορεσμού. Αλλά σχεδόν από τη στιγμή που δαγκώνουμε την πρώτη μπουκιά πρωτεΐνης, τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται τανυκύτταρα ξεκινούν να αντιδρούν.

Άρα είναι προτιμότερο να φάμε μια φέτα άπαχο τυρί ή ένα βραστό αβγό ή μια φέτα γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά, από το να φάμε για παράδειγμα μια βραστή πατάτα. Επίσης καλή πηγή πρωτείνης αποτελούν και οι ξηροί καρποί, που πολλοί διατροφολόγοι προτείνουν ως τέλειο σνακ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!