GOOD LIFE

Μήπως να σταματήσεις να ανεβάζεις selfies; Μια έρευνα σου αποκαλύπτει το λόγο

Ζούμε στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας των social media και είναι λογικό οι επιστήμονες (από γιατρούς μέχρι κοινωνιολόγους και ψυχολόγους) να κάνουν διαρκώς έρευνες για να εντοπίσουν πως τα social media επηρεάζουν το σύγχρονο άνθρωπο.

Και σίγουρα γνωρίζεις πως υπάρχουν πολλές σύγχρονες έρευνες ψυχολόγων που συνδέουν την εμμονή με τα social media με την εμφάνιση σοβαρών ψυχικών παθήσεων και δυσλειτουργιών, ωστόσο μια νέα έρευνα, που εστιάζει στην ανάρτηση selfies, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη παράγοντα στη μακρά λίστα με τους λόγους που θα πρέπει να είναι κανείς φειδωλός με τα social media.


H συγκεκριμένη έρευνα στην ουσία αποκαλύπτει πως όταν ανεβάζεις μια selfie στα social media, μπορεί εσύ (συνήθως) να θέλεις να δείξεις πως περνάς ή νιώθεις καλά, αλλά όσοι βλέπουν τις αναρτήσεις σου πιστεύουν πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality και φέρει τον τίτλο «Check Your Selfie before You Wreck Your Selfie» (τσέκαρε την selfie σου πριν καταστρέψεις τον εαυτό σου) και υποστηρίζει πως οι selfies συχνΆ κάνουν τους followers σου να πιστέψουν ότι υποφέρεις από μοναξιά ή πως είσαι αποτυχημένος/η σε κάποιους τομείς της ζωής σου (αισθηματικά, επαγγελματικά κ.λπ).

Στο πλαίσιο της έρευνας, Αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από 119 προπτυχιακούς φοιτητές να αξιολογήσουν τις 30 πιο πρόσφατες φωτογραφίες στο Instagram άλλων φοιτητών.

Αμέσως μετά, ζήτησαν από τους φοιτητές να αξιολογήσουν τα εν λόγω πρόσωπα με βάση 13 χαρακτηριστικά. Απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά προέκυψε ότι όσοι αναρτούσαν πολλές selfies, οι φοιτητές τους θεωρούσαν πιο μοναχικούς και περισσότερο αποτυχημένους, σε σύγκριση με όσους αναρτούσαν φωτογραφίες που δεν είχαν τραβήξει μόνοι τους.

Ο ερευνητής Chris Barry, καθηγητής Ψυχολογίας στο Washington State University, δήλωσε, πάντως, ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ανεβάζει κάποιος μέσα από τις selfies διότι «ακόμη κι αν δύο προφίλ είχαν παρόμοιο περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες από ταξίδια ή προσωπικές επιτυχίες, τα συναισθήματα για τα άτομα που αναρτούσαν selfies ήταν αρνητικά, ενώ αντιθέτως ήταν θετικά για όσους είχαν αναρτήσεις τις λεγόμενες posies».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!