GOOD LIFE

Συμβουλές ενός ψυχολόγου για να μην πάθετε κατάθλιψη μετά τις διακοπές

Το καλοκαιράκι τελειώνει και οι περισσότεροι είτε έχουν ήδη επιστρέψει είτε ετοιμάζονται να επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους και σίγουρα κανείς δεν χαίρεται που οι στιγμές ανάπαυλας, χαλάρωσης, ανεμελιάς και ξεκούρασης τελειώνουν.

Πράγματι οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που πολλοί εμφανίζουν το λεγόμενο "σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές" (post vacation stress) που θυμίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης.


Η επιστροφή στη ρουτίνα και τις έντονες επαγγελματικές, οικογενειακές και λοιπές υποχρεώσεις, μετά από μια περίοδο διακοπών, συχνά δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα σε πολλούς και ειδικά στα πιο ευαίσθητα άτομα, που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέους πιο έντονους ρυθμούς.


Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, αισθήματα σωματικής και ψυχικής κόπωσης ή ευμεταβλητότητα της ψυχικής διάθεσης.
 

Ο Dr. Frank Farley, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφεια, έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν όσους πάσχουν από κατάθλιψη μετά τις διακοπές.

* Να αναπολείτε τις πιο αστείες στιγμές των διακοπών σας. «Μπορεί να είναι κάτι που έκαναν τα παιδιά ή ένα απρόοπτο που σας έκανε να ξεσπάσετε σε γέλια», λέει ο Dr. Farley. «Οι αναμνήσεις αυτές είναι ανεκτίμητες και μπορεί να σας φτιάχνουν τη διάθεση κάθε φορά που τις σκέφτεστε. Μην τις αφήσετε λοιπόν να ξεχαστούν. Να τις αναπολείτε συχνά».

* Να επιστρέψετε στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες πριν χρειασθεί να πάτε στη δουλειά σας. Ιδανικά πρέπει να επιστρέψετε τουλάχιστον 2 ημέρες νωρίτερα. Πληρώστε τους λογαριασμούς και βάλτε πλυντήριο. Κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

* Μην πέσετε με τα μούτρα στη δουλειά. Μην προγραμματίσετε σημαντικές συσκέψεις ή συναντήσεις για την πρώτη μέρα.

* Αναζητήστε τα θετικά σημεία της καθημερινότητά σας. «Κάθε μέρα να σκέφτεστε τι κάνατε καλά, τι απολαύσατε», συνιστά ο ειδικός.

*  Αρχίστε να σχεδιάζετε τις επόμενες διακοπές σας. Σκεφθτείτε τι απολαύσατε σε αυτές που τώρα τελείωσαν, τι πήγε καλά και τι τους έκανε όλους χαρούμενους. Με βάση αυτές τις θετικές σκέψεις, αρχίστε να σχεδιάζετε την επόμενη απόδρασή σας.

* Διώξτε από το μυαλό σας ό,τι πήγε στραβά στις διακοπές σας. Μην ασχοληθείτε καθόλου με τις αρνητικές στιγμές, διότι μπορεί να ρίξουν την ψυχολογία σας.

* Αν νιώσετε ότι βυθίζεστε στην κατάθλιψη, προσπαθήστε να βρείτε την αιτία της. Δημιουργήστε επίσης ένα πλάνο για να την αντιμετωπίσετε. Μην σπεύσετε, όμως, να πάρετε φάρμακα. Προτιμότερο είναι να κάνετε λίγο διαλογισμό, κατά τον Dr. Farley. «Πάρτε μια βαθιά ανάσα και εκπνεύστε από το στόμα. Ύστερα κλείστε τα μάτια και φέρτε στο μυαλό σας τις υπέροχες στιγμές που περάσατε στις διακοπές σας», συνιστά.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!