GOOD LIFE

"Στεγνώνει" το στόμα σας τα βράδια; Πως να αντιμετωπίσετε η βραδινή ξηροστομία

Πολλοί άνθρωποι (ακόμα και παιδιά) το βράδυ νιώθουν το στόμα τους να... στεγνώνει και αισθάνονται πως δεν έχουν καθόλου σάλιο.

Η ξηροστομία τη νύχτα δεν είναι καθόλου σπάνια, αλλά σίγουρα είναι ενοχλητική.
Για να την αντιμετωπίσετε αρχικά θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό που θα προσδιορίσει τα αίτια που την προκαλούν και θα ορίσει την ανάλογη αγωγή.
Πολλές φορές η ξηροστομία προκαλείται από κάποια ιατρική πάθηση ή από κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η συζήτηση με έναν παθολόγο ή έναν οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσει εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μπορεί ο γιατρός να σας συνταγογραφήσει κάποιο προϊόν για τεχνητό σάλιο, ένα στοματικό διάλυμα, μια οδοντόκρεμα ή ενυδατικό τζελ. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να παράγει σάλιο.
Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ενας υγραντήρας στο δωμάτιο θα μπορούσε να βοηθήσει, προσθέτοντας υγρασία στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα πρέπει, επίσης, να έχετε διαθέσιμο νερό στο κομοδίνο σας για την περίπτωση που το χρειαστείτε τη νύχτα, ενώ επίσης θα πρέπει να φροντίζετε να είστε ενυδατωμένοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για να τονώσετε τη ροή του σάλιου σας μπορείτε να μασήσετε μια τσίχλα (χωρίς ζάχαρη), να πιπιλίσετε παγάκια ή σκληρές καραμέλες, με το αντίστοιχο μέτρο σε ό,τι αφορά την ποσότητα και με προσοχή, για να μην διορθώσετε την ξηροστομία καταστρέφοντας τα δόντια σας.

Πριν από τον ύπνο αποφύγετε να χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα, επειδή έχουν την τάση να στεγνώνουν το στόμα. Αποφύγετε την κατανάλωση ποτών με αλκοόλ ή καφεΐνη και μην καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη.

Τέλος το medinova.gr αναφέρει πως μερικές φορές η ξηροστομία μπορεί να προκαλείται από την υπνική άπνοια, μια πάθηση κατά την οποία η αναπνοή ενός ατόμου σταματά και ξαναρχίζει στη διάρκεια της νύχτας κι αυτό είναι κάτι που κάνει το στόμα να στεγνώνει. Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την υπνική άπνοια συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του τρόπου ζωής, αλλά και μάσκες, όπως και προϊόντα για το στόμα. Επειδή ή υπνική άπνοια συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, συχνά περνάει απαρατήρητη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διαγνωστεί.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!