Βρεθήκαμε στις Ημέρες Δημοκρατικού Σχεδιασμού 2019 στη Σουηδία και συναντήσαμε μία από τις creative leaders της ΙΚΕΑ.
Στις 4 και 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι Ημέρες Δημοκρατικού Σχεδιασμού 2019 της IKEA, στο Almhult, στη Σουηδία, όπου κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, συγκεντρώνονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο μοιράζονται το όραμά τους για καλοσχεδιασμένα και προσιτά προϊόντα.
Ο «Δημοκρατικός Σχεδιασμός» είναι ο συνδυασμός του υψηλού σχεδιασμού, της ποιότητας, της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και της προσιτής τιμής όλων των προϊόντων, ώστε να δημιουργούν μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολλούς.
Εμείς βρεθήκαμε εκεί και συναντήσαμε την Maria O’ Brian, creative leader της ΙΚΕΑ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η οποία μας μίλησε για τη νέα της συλλογή που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και την κοινωνική πτυχή πίσω από αυτή τη συλλογή καθώς για τη δημιουργία της δουλεύουν γυναίκες από την Ινδία, τη Συρία, την Ιορδανία και την Ταϊλάνδη.
Δίνεις σημασία στην ιστορία πίσω από τα αντικείμενα. Είναι ανάγκη για εσένα αυτό; Από πού προέκυψε;
Πιστεύω πως το να δημιουργείς πράγματα, πρέπει να έχεις επίγνωση γιατί το κάνεις και πως ο καταναλωτής θα αντιδράσει με το προϊόν και να σκέφτεσαι πως η ιστορία πίσω από το προϊόν πρέπει να είναι δυνατή προκειμένου να δημιουργήσει μία συναισθηματική σύνδεση, έτσι οι άνθρωποι που το αγοράζουν να το αγαπούν περισσότερο και με το να το αγαπούν περισσότερο δεν θα απαλλαχτούν από αυτό σύντομα ή θα το αντικαταστήσουν με κάτι καινούργιο. Έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα η όλη κατάσταση, με το να υπάρχει, δηλαδή, μία δυνατή ιστορία πίσω από τα προϊόντα και να κάνεις τον κόσμο να το καταλαβαίνει και να τα αγαπάει κρατώντας τα για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Η θέση σου αφορά στην επιλογή χρωμάτων και υλικών. Πόσο δύσκολη είναι η επιλογή αυτών των δύο στοιχείων στη δημιουργία;
Πιστεύω πως είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας. Ωστόσο, δεν είμαι μόνη μου. Είμαστε τρία άτομα που δουλεύουμε σε αυτό το κομμάτι. Πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχουμε μία χρωματική παλέτα που συνάδει με τους ανθρώπους από τη Σουηδία, την Ινδία, το Πακιστάν, συνεπώς δεν πρέπει να έχουμε μία περιορισμένη παλέτα αλλά ποικιλία.
Το χρώμα και το υλικό που χρησιμοποιούμε αρκετές φορές εντείνει το μήνυμα και την αίσθηση της συλλογής. Αν για παράδειγμα μία συλλογή συμπεριλαμβάνει 35 προϊόντα, χρησιμοποιούνται σε αυτήν παρόμοια χρώματα που συνδέονται και μοιάζουν σαν μια οικογένεια.
Αυτή την περίοδο δουλεύεις στη συλλογή “BOTANISK”. Πες μας λίγα λόγια για αυτήν…
Είμαι τόσο χαρούμενη που δουλεύω στη συλλογή BOTANISK. Είναι μία συλλογή που δουλεύουμε με τους social entrepreneurs, με τις γυναίκες στην Ινδία, Σύριους μετανάστες στην Ιορδανία και με ομάδες στην Ταϊλάνδη, που όλοι χρειάζονται δουλειά καθώς στις περιοχές που βρίσκονται τους δίνεται μία ευκαιρία για βελτιωμένο τρόπο ζωής και να νιώσουν ισχυροί μέσα στην κοινότητά τους.
Για μένα είναι η πρώτη φορά που δουλεύω σε μία τέτοια συλλογή. Συνήθως έχουμε μαζική παραγωγή αλλά με αυτή τη συλλογή δουλεύουμε με τα χέρια. Το κάθε τι φτιάχνεται από κάποιον άνθρωπο, συνεπώς στο σχεδιασμό των προϊόντων έπρεπε να έχουμε γνώμονα πως θα το κάνουμε απλό για αυτούς τους ανθρώπους και παράλληλα να είναι όμορφο για τους καταναλωτές. Οπότε κάνοντας την συλλογή αυτή ήταν σαν ένα τεράστιο παζλ, όπου προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τις ιδέες που είχαμε με τις απόψεις των γυναικών σε αυτές τις χώρες για το πώς θα ήταν πιο εύκολο για εκείνες να δουλεύουν με τα χέρια. Και αλλάξαμε πολλά από τα σχέδια μας γιατί θέλαμε να κάνουμε μία συλλογή που δεν ήταν απλά όμορφη αλλά απλή και διασκεδαστική για αυτές τις γυναίκες.
Από πού αντλείς έμπνευση;
Πρέπει να είσαι πολύ περίεργος, να προσπαθείς να βλέπεις γύρω σου, να ακούς, να είσαι ενημερωμένος αλλά παράλληλα να μένεις πιστός στην ταυτότητά σου. Για τη συλλογή BOTANISK για παράδειγμα, βλέπαμε τους ανθρώπους που όλο και περισσότερο ασχολούνται με το planting και το potting ή το γεγονός ότι δημιουργούν σε διαμερίσματα αστικές ζούγκλες, διακοσμούν τα παράθυρά τους με φυτά. Ήθελα να συνδεθώ με αυτή την δραστηριότητα των ανθρώπων και να την κάνω απλή και όμορφη σε ένα περιβάλλον διαμερίσματος.
Υπάρχουν τόσα αντικείμενα στις μέρες μας. Είναι εύκολο για ένα προϊόν να ξεχωρίσει;
Πιστεύω πως αυτό είναι προσωπικό για τον καθένα. Γιατί κάτι που είναι όμορφο για εμένα να μην είναι για εσένα. Γι’ αυτό θεωρώ πως ο καθένας έχει τα προσωπικά του κριτήρια για να ξεχωρίζει τα προϊόντα. Πιστεύω με το να δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες και όταν ο σχεδιασμός διαφέρει - στην ΙΚΕΑ δουλεύουμε απευθυνόμενοι σε πολλούς πελάτες - συνεπώς πρέπει να έχουμε προϊόντα με διαφορετικές αισθητικές, διαφορετικά στιλ και ο καθένας να βρει αυτό που θα ξεχωρίσει.
Είναι εφικτό σε αυτή την ανταγωνιστική βιομηχανία να εκφράσει κανείς τη δημιουργικότητά του;
Κάποιες φορές, για παράδειγμα, όταν συναντώ ένα προμηθευτή και βλέπω όλα τα χρώματα και τα υλικά που διαθέτει και κατόπιν, μου λένε πως υπάρχει περιορισμός στα χρώματα που η ΙΚΕΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει, επειδή αυτά είναι τα πιο βιώσιμα, αυτό είναι δύσκολο κάποιες φορές καθώς εγώ μπορεί να θέλω να επιλέξω κάποιο άλλο χρώμα. Αλλά προσπαθώ πάντα να έχω στο μυαλό μου πως το να είναι καλό για τον κόσμο, για τον πλανήτη και το περιβάλλον είναι το πιο σημαντικό και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο με αυτά που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Είναι πρόκληση.
Έχω πολύ δημιουργική ελευθερία στη δουλειά μου και οι άνθρωποι στην ΙΚΕΑ νιώθω ότι ακούνε τις ιδέες μου. Η ιδέα της Botanisk συλλογής ήταν κυρίως δική μου και της ομάδας μου. Νιώθω ότι είναι εφικτό για εμένα να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου.
Πως προέκυψε η αγάπη σου για το design και η συνεργασία με την IKEA;
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα δούλευα στην ΙΚΕΑ, γιατί δεν ήμουν τόσο καλή στα έπιπλα και στις τεχνικές αυτές. Ωστόσο, όταν ξεκίνησα είδα ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν, ειδικοί και εντυπωσιάστηκα όταν ξεκίνησα και ήταν υπέροχο για εμένα ότι μπορούσα να δουλέψω με χρώματα, υλικά και concepts και οι τεχνικές που μπορούσαν να τελειοποιηθούν με μία ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων. Ήμουν τυχερή που εντάχθηκα σε αυτή την ομάδα.
Ποιος είναι ο σκοπός σου όσον αφορά στη δημιουργία;
Το να κάνω καλά προϊόντα, να κάνουν καλό στο περιβάλλον και να έχουν κοινωνικό αντίκτυπο είναι η μεγάλη μου επιθυμία.
Έχεις κάποιο μότο;
Το να σκέφτεσαι διαφορετικά!
Από τη Στέλλα Γεωργίου