GOOD LIFE

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;

Κάθε φυσιολογικός γονιός θέλει να μεγαλώσει ευτυχισμένα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα καταφέρνει κιόλας. Όμως οι κάτοικοι μιας χώρας, μάλλον έχουν βρει κάποια "κόλπα" για να μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), τα παιδιά των Δανών είναι τα πιο ευτυχισμένα στον κόσμο, ενώ η Δανία, γενικά εμφανίζεται πάντα στις λίστες με τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, κάτι που αποδίδεται κυρίως στο Κράτος Πρόνοιας, την οικονομική ευμάρεια και στο γεγονός πως οι κάτοικοι αυτής της χώρας δείχνουν να έχουν κοινωνική συνείδηση.


Πως όμως καταφέρνουν οι Δανοί να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά και τι παραδείγματα μπορούν να πάρουν και οι γονείς σε όλο τον κόσμο από αυτούς;  Απάντηση σε αυτά τα δύο ερωτήματα θέλησε να δώσουν μια Αμερικανίδα παντρεμένη με Δανό και μια Δανή ψυχοθεραπεύτρια, η Jessica Joelle Alexander και η Iben Dissing Sandhal, που συνεργάστηκαν για να καταγράψουν τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών. Το βιβλίο τους “Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο” έχει γίνει μπεστ σέλλερ παγκοσμίως.

“Ελεύθερο χρόνο έχουν τα παιδιά σας ή τα έχετε μπουκώσει στις δραστηριότητες;”, ρωτούν οι συγγραφείς. Αν το απόγευμά τους περνάει με διαδρομές από το μπάσκετ στη ζωγραφική, κι από το μπαλέτο στα μαθήματα πιάνου, είστε πολύ μακριά από τη δανέζικη φιλοσοφία. Βεβαίως δεν είναι κακό το παιδί να πηγαίνει σε δραστηριότητες, αλλά, κατά τους Δανούς, δεν πρέπει να εξαντλείται σ’ αυτές ο ελεύθερος χρόνος του. Αυτός πρέπει να είναι αφιερωμένος στο παιχνίδι. Και μάλιστα στο ελεύθερο παιχνίδι, χωρίς κανόνες και διαμορφωμένα πλαίσια από εμάς, τους μεγάλους.
Μπορούμε να τους δώσουμε ελευθερία κινήσεων στο παιχνίδι; Αν ξεπεράσουμε την τάση μας να πατρονάρουμε τα παιδιά μας και τον φόβο μας να μη χτυπήσουν, να μη λερώσουν το πάτωμα και να μην τα κάνουν όλα άνω-κάτω, κάτι μπορεί να καταφέρουμε. Αφήστε τα να παίξουν ελεύθερα, να αυτενεργήσουν, αφήστε τα να βρουν μόνα τους την άκρη, μην τα διορθώνετε και μην παρεμβαίνετε συνέχεια στο παιχνίδι τους για να τα προστατεύσετε από κινδύνους, λένε οι Δανοί. Έτσι θα αναπτύξουν τις ψυχικές τους δεξιότητες και θα μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος τους.

“…κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”; Όχι πάντα, λένε οι Δανοί. Δεύτερος βασικός κανόνας της δανέζικης ανατροφής: εκθέστε τα παιδιά και στα ευχάριστα, αλλά και στα δυσάρεστα. Αυτό, πάλι, πώς να το κάνεις; Πώς να βρεις το κουράγιο να το φέρεις σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο; Οι περισσότεροι θέλουμε να τα προστατεύσουμε απ’ αυτόν. Κι όμως, η εξοικείωση με τον πόνο μπορεί να διδάξει το παιδί και μπορεί να καλλιεργήσει μέσα του την ενσυναίσθηση και την κατανόηση για τους άλλους. Αφήστε που του μαθαίνει τη ζωή και το κάνει να εκτιμά περισσότερο τα δικά του αγαθά και κεκτημένα.
Σαν να έχουν κάποιο δίκιο τελικά οι Δανοί, που δεν φοβούνται να δείξουν στο παιδί τους ότι δεν έχουν όλα happy end. Η ζωή δεν είναι παραμύθι.


Οι Δανοί δεν το παρακάνουν με τους επαίνους. Επιβραβεύστε τις προσπάθειες των παιδιών σας, λένε. Αλλά επαινέστε τις πράξεις, όχι το πρόσωπο των παιδιών σας. Μην τα κάνετε να πιστέψουν ότι είναι οι καλύτεροι του κόσμου, γιατί μετά, όταν θα μεγαλώσουν, θα πέφτουν συνεχώς απ’ τα σύννεφα και θα απογοητεύονται ευκολότερα. Να ένα παράδειγμα αντίδρασης Δανού γονιού, όπως καταγράφεται στο βιβλίο:
“Η Ίμπεν λέει συχνά στις κόρες της ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα με σκληρή δουλειά. Ξέρουν ότι πρέπει να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν, και εκείνη τις ενθαρρύνει σε αυτό. Αλλά προσπαθεί να μην τις επαινεί υπερβολικά, επειδή πιστεύει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα πάρα πολλά καλά λόγια, γιατί τους φαίνονται κενά και ρηχά. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί στη Δανία ζωγραφίσει στα γρήγορα κάτι και το δώσει στη μητέρα του, εκείνη μάλλον δεν θα πει “Ποπό! Καταπληκτική δουλειά! Είσαι τόσο καλή ζωγράφος!”. Το πιθανότερο είναι ότι θα ρωτούσε για την ίδια τη ζωγραφιά: “Τι είναι;”, “Τι σκεφτόσουν όταν το ζωγράφισες αυτό;”, “Γιατί χρησιμοποίησες αυτά τα χρώματα;”. Ή μπορεί να έλεγε απλώς “ευχαριστώ”, αν ήταν δώρο”.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!