GOOD LIFE

Η επιστήμη έχει άσχημα νέα για όσους αγαπούν τα γλυκά και τη ζάχαρη

Η ζάχαρη και τα γλυκά, μπορεί να είναι γνωστό πως έχουν πολλές θερμίδες με ό,τι σημαίνει αυτό για το αδυνάτισμα, αλλά πολλοί θεωρούν πως η κατανάλωση γλυκών και προϊόντων με ζάχαρη (αναψυκτικά, γιαούρτια, καφέδες κ.λπ) τουλάχιστον χαρίζει πολύ ενέργεια, αφού η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας, και ως γνωστό, οι υδατάνθρακες είναι η βασιλική πηγή ενέργειας του οργανισμού και βελτιώνιε τη διάθεσή σου. Και όμως νέα έρευνα δείχνει πως αυτό αποτελεί μύθο.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο of Warwick, το Humboldt University στο Βερολίνο και το Lancaster University και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroscience & Biobehavioral Reviews και δείχνει πως η κατανάλωση ζάχαρης, όχι μόνο δεν χαρίζει ενέργεια, αλλά αντίθετα αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης.

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από 31 προηγούμενες έρευνες με  1,259  συμμετέχοντες, προσπάθησε να προσδιορίσει εάν η κατανάλωση προϊόντων με διάφορες ποσότητες και είδη ζάχαρης θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά στη διάθεση του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου των επιπέδων θυμού, την εγρήγορσης, κατάθλιψης και κόπωσης. Παράλληλα, εξέτασαν αν θα μπορούσε ένα άτομο να αποδώσει καλύτερα σε δραστηριότητες που απαιτούν σωματικές ή πνευματικές ικανότητες, μετά την κατανάλωση ζάχαρης.

Βρήκαν, λοιπόν, πως όλη η ιδέα γύρω από την «ένεση» ζάχαρης για να πάρεις περισσότερη ενέργεια, είναι ένας μύθος! Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες ήταν περισσότερο κουρασμένοι και ήταν λιγότερο σε εγρήγορση μια ώρα αφού είχαν καταναλώσει ζάχαρη.

Η ιδέα ότι η ζάχαρη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου είναι ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος που, όμως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όπως αναφέρουν και οι επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα δείχνουν πως όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά και μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, καθώς η ζάχαρη μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν τους ειδικούς στα θέματα υγείας να προειδοποιήσουν τον κόσμο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη ζάχαρη και να βάλουν ένα τέλος σε αυτόν τον μύθο.

Η αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζει την ανάγκη για διατροφικές στρατηγικές βασισμένες σε επιστημονικά τεκμήρια για την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής! Ναι, πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί απέναντι στη ζάχαρη και να της αντισταθούμε για το καλό της υγείας μας.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!