GOOD LIFE

Έρευνα μελέτησε τι συμβαίνει σε όσους διαβάζουν άρθρα στα social media

Στη σύγχρονη εποχή, τα social media έχουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα πολλών, και αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να διαβάζουν καθημερινά άρθρα και ειδήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, προκειμένου να ενημερωθούν.

Αν και εσύ λοιπόν, εκτός από το να βλέπεις τι κάνουν οι φίλοι σου, χρησιμοποιείς το Facebook για να διαβάζεις άρθρα για διάφορα ζητήματα ή και ειδήσεις, μια νέα έρευνα, έρχεται να σου δείξει κάτι πολύ ενδιαφέρον για την ενημέρωσή σου.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Research & Politics, οι χρήστες που διαβάζουν άρθρα στο Facebook θεωρούν πως γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για ένα ζήτημα, από ότι πραγματικά γνωρίζουν!

Τα social media, όπως όλοι γνωρίζουμε, διαφέρουν πολύ από τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παλιά, όταν ένας άνθρωπος ήθελε να ενημερωθεί για ένα ζήτημα, έπρεπε να ανοίξει την τηλεόραση ή μια εφημερίδα και να λάβει την ενημέρωση για όποιο ζήτημα θέλει και τον απασχολεί.  Σήμερα, λαμβάνουμε αυτές τις πληροφορίες και κατά λάθος, ενώ απλώς κάνουμε scrolling στο Facebook ή στο Twitter.

Επιπλέον, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να προέρχονται από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς μας.

Όπως αναφέρει το ipop.gr, στη μελέτη, μια ομάδα από 320 συμμετέχοντες διάβασε ένα άρθρο στο The Washington Post, σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.  Μια άλλη ομάδα από 319 συμμετέχοντες διάβασαν έναν ψεύτικο άρθρο στο News Feed στο Facebook που περιείχε τέσσερα previews άρθρων και το ένα από αυτά αφορούσε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Μια τρίτη ομάδα από 351 συμμετέχοντες δεν διάβασε τίποτα.

Για να τσεκάρουν τις γνώσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα, οι συμμετέχοντες έκαναν έξι τεκμηριωμένες ερωτήσεις σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Για να δοκιμάσουν την αυτοπεποίθησή τους, τους ζητήθηκε επίσης να εκτιμήσουν τον αριθμό των ερωτήσεων που θεωρούσαν πως απάντησαν σωστά.

Οι συμμετέχοντες που διάβασαν το ολοκληρωμένο άρθρο απάντησαν σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις, ενώ όσοι διάβασαν μόνο το news feed, απάντησαν σωστά μόνο μια ερώτηση. Παράλληλα, υπερεκτίμησαν τις γνώσεις τους και θεωρούσαν πως είχαν απαντήσει σωστά σε περισσότερες ερωτήσεις.

Τα social media μπορούν να ενημερώσουν το κοινό, ακόμη και από τις μικρές προεπισκοπήσεις άρθρων που εμφανίζονται στο feed. Ωστόσο, τα άτομα αυτά θεωρούν πως γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για ένα συγκεκριμένο θέμα, από ότι κάνουν στην πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!