GOOD LIFE

Οι 5 τροφές που έχουν μαύρο χρώμα αλλά είναι... χρυσάφι για την υγεία

Λένε πως πρώτα "χορταίνει το μάτι" και πράγματι μια σειρά από έρευνες έχουν αποδείξει πως η όψη μιας τροφής ή ενός πιάτου επηρεάζουν πολύ την... όρεξή μας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν ένα πιάτο ή μια τροφή να φαντάζει "ελκυστική" και "νόστιμη" και ένας από τους βασικούς είναι το χρώμα, με τις ζωηρόχρωμες τροφές να έχει αποδειχτεί πως δείχνουν πιο... λαχταριστές στους ανθρώπους.


Φυσικά το ακριβώς αντίθετο ισχύει με τις μαύρες τροφές. Όμως υπάρχουν πέντε τροφές που είναι κατάμαυρες και ίσως για αυτό πολλοί να μην τις προτιμούν, αλλά αυτές οι μαύρες τροφές έχουν πολλαπλά οφέλη να σου προσφέρουν αν τις δοκιμάσεις.

1 Μαύρο σουσάμι
Έχει εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60% και είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Βάλτε το στη διατροφή σας ξεκινώντας από τις σαλάτες και το ψωμί και απολαύστε τα οφέλη του.

2 Μαύρα ζυμαρικά
Διαφέρουν από τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς όταν εδώ λέμε «μαύρα», εννοούμε τον πιο σκούρο τόνο μαύρου που έχετε συναντήσει σε τροφή. Το χρώμα αυτό δημιουργείται με μελάνι από καλαμάρι ή σουπιά, το οποίο χρησιμοποιείται στα κανονικά ζυμαρικά και τα… σκοτεινιάζει. Το μελάνι αυτό, όμως, είναι πλούσιο σε γλουταμάτη, αμινοξύ που σχετίζεται με το μεταβολισμό, τη μνήμη, την αντίληψη και τη μάθηση.

3 Μαύρες φακές
Οι κλασικές φακές δίνουν σίδηρο, φώσφορο, πρωτεϊνη και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Ωστόσο, η μαύρη εκδοχή τους, γνωστή και ως μπελούγκα, «οι φακές χαβιάρι» είναι συνήθως βιολογικής καλλιέργειας. Δεν τρώγονται τόσο ως σούπα, αλλά συνδυαστικά με ρύζι ή βρασμένες μέσα σε πλούσια σαλάτα. Όπλο υπέρ του ανοσοποιητικού και κατά της κακής χοληστερόλης, οι μπελούγκα είναι εξαιρετικά πλούσιες σε σίδηρο (μία κούπα αντιστοιχεί σε 8 mg σίδηρο), χωνεύονται πιο εύκολα από την κλασική καφέ.

4 Μαύρο ρύζι
Τα παλιά τα χρόνια προοριζόταν αποκλειστικά για τους Κινέζους αυτοκράτορες. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πόσο ποιοτική τροφή είναι η μαύρη εκδοχή του ρυζιού. Πιο ωφέλιμο κι από το καστανό, με το οποίο προσομοιάζει στη γεύση, το σπάνιο μαύρο ρύζι είναι μακράν λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό κι αποτοξινώνει σημαντικά τον οργανισμό μας, αποσυμφορεί το συκώτι και ως ολικής άλεσης προϊόν κάνει όλα τα καλά μιας τροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες. Είναι επίσης μια τροφή χωρίς γλουτένη και πλούσιο σε βιταμίνη Ε.

5 Μαύρα μούρα
Όλα τα μούρα είναι ευεργετικά. Συγκεκριμένα, τα πιο σκούρα απ’ όλα μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων στο σώμα έως και 73%, εμποδίζοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων αυτού του είδους, εξ ου και θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες φυτικές αδυνατιστικές τροφές. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού τα μαύρα μούρα διαθέτουν πολυφαινόλες σε υψηλή περιεκτικότητα, οι οποίες δρουν υπέρ της καρδιάς, του εγκεφάλου και του δέρματος, αλλά κατά του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!