GOOD LIFE

Οι 3 σαρακοστιανές τροφές που έχουν πολλά να σου προσφέρουν

Σχεδόν στο σύνολό τους τα λεγόμενα "σαρακοστιανά", δηλαδή οι τροφές που πρωτοστατούν στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και όλη τη περίοδο της νηστείας εν όψει του Πάσχα, είναι υγιεινές και θρεπτικές τροφές που έχουν πολλά να σου προσφέρουν.

Αν λοιπόν καταναλώσετε (με μέτρο για να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες) τις ακόλουθες τρεις τροφές, που έχουν την τιμητική τους τη καθαρή Δευτέρα, θα πάρετε μια σειρά από ιδιαίτερα θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό στοιχεία.

Λαγάνα

Είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θερμιδικά, μία μέτρια φέτα (περίπου 30 γρ.) αντιστοιχεί σε περίπου 80 θερμίδες.

 

Θαλασσινά

Είναι τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ειδικότερα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πηγές πολλών βιταμινών, όπως Α,D,E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε ψημένα στη σχάρα ή στην κατσαρόλα και αποφύγετε τα τηγανιτά, καθώς περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα που δρουν βλαπτικά στον οργανισμό.

Χαλβάς

Ο βασιλιάς της ημέρας και όλης της Σαρακοστής. Μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα. Συνήθως συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, που κάνουν το χαλβά πηγή πρωτεϊνών και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για ανθρώπους που θα νηστέψουν όλη τη Σαρακοστή.

Το θρεπτικό του προφίλ είναι πολύ αξιόλογο: Ο χαλβάς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν ευεργετικά στην λειτουργία της καρδιάς. Περιέχει υψηλά ποσοστά νιασίνης και θειαμίνης, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον, είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνης Ε και σεληνίου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!