GOOD LIFE

Κάτι δεν πάει καλά με το μεταβολισμό σου; Οι 11 πιθανές αιτίες

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως ο μεταβολισμός σου δεν λειτουργεί φυσιολογικά, με πιο βασικές τις πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες σώματος και τη μεγάλη δυσκολία ή υπερβολική ευκολία στην απώλεια βάρους.

Αν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας και έναν ενδοκρινολόγο γιατί πιθανά να αντιμετωπίζετε και κάποιο ορμονικό πρόβλημα.


Σε γενικές γραμμές πάντως, οι ακόλουθες 11 συνήθειες είναι αυτές που συνήθως ευθύνονται για την απορρύθμιση του μεταβολισμού σας και ειδικά για τη δυσκολία απώλεια βάρους.

1 Δεν παίρνεις πρωινό

Ένα θρεπτικό πρωινό είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Επειδή ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση φαγητού μπορεί να τον ενεργοποιήσει και να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Όταν παραλείπεις το πρωινό, το μήνυμα που παίρνει ο οργανισμός σου είναι ότι χρειάζεται να συντηρήσει αντί να κάψει τις θερμίδες που λαμβάνει. 

2 Δεν καταναλώνεις τα σωστά πράγματα στο πρωινό

Αν φας κέικ ή μπουγάτσα στο αυτοκίνητο θα πεινάσεις πολύ γρήγορα. Επίλεξε πρωινό με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες όπως αυγά, γιαούρτι, βρόμη ή φρυγανιά ολικής αλέσεως γεμάτη με λίγη μαρμελάδα ή μέλι.

3 Δεν έχεις αυξημένο σίδηρο

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου που χρειάζονται οι μύες για να καούν λίπος. Μέχρι την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες χάνουν σίδηρο κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου, οπότε είναι σημαντικό να αποκαθιστάς την απώλεια σιδήρου επειδή ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και τα ενεργειακά σου επίπεδα είναι χαμηλά.

4 Δεν τρως αλλά πίνεις χυμούς

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν χυμούς για να χάσουν βάρος, αλλά αν πίνεις πολλούς χυμούς παίρνεις πολλή ζάχαρη. Η ζάχαρη σκοτώνει τον μεταβολισμό σου.

Ακόμα χειρότερα είναι οι έτοιμοι χυμοί, όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή μήλου, καθώς είναι ουσιαστικά γεμάτο νερό με ζάχαρη. Για να έχεις πιο γρήγορο μεταβολισμό, απόφευγε όλους τους τύπους ζάχαρης, που συχνά κρύβονται με ονόματα όπως συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη και σιρόπι ζαχαροκάλαμου. Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιεις έναν χυμό;

5 Δεν καταναλώνεις υγιεινά τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία παρεμβαίνει στο ένζυμο που είναι απαραίτητο για την καύση λίπους: τη λιπάση. Η λιπάση καταστέλλεται στον οργανισμό όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά είναι γεμάτα με πρόσθετα και μεγάλες ποσότητες αλατιού.

6 Δεν περπατάς

Η ζωή σου μοιράζεται μεταξύ της καρέκλας του γραφείου, του καθίσματος του αυτοκινήτου σου και του καναπέ σου; Όταν κάθεσαι πολύ το σώμα σου μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σου πέφτει. Η καθιστική ζωή επιβραδύνει τον μεταβολισμό, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και να καταστρέφει το σωματικό λίπος.

7 Δεν κάνεις βάρη

Η αερόβια είναι εξαιρετική άσκηση και μπορεί να κάψει γρήγορα θερμίδες, αλλά μόλις τελειώσεις με το τρέξιμο ή με το ποδήλατο, η καύση θερμίδων επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα. Όταν κάνεις HIIT και αντίσταση με βάση το κάψιμο θερμίδων παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς οι μύες επιδιορθώνονται. Τα βάρη είναι ιδανική προπόνηση για τον μεταβολισμό επειδή συνδέονται με τη μυϊκή μάζα. Όσο πιο ενεργό μυϊκό ιστό έχεις, τόσο πιο ψηλός είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σου. Διάβασε ακόμη: 3 επιστημονικοί λόγοι που τα βάρη καίνε λίπος και σε αδυνατίζουν

8 Δεν παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη τροφοδοτεί τους μυς σου, προάγει τον κορεσμό και αποτελεί σημαντικό συστατικό για τη διατήρηση υγιούς βάρους. Εάν καταναλώνεις ελάχιστη πρωτεΐνη μπορεί να έχεις πρόβλημα στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, επομένως και στον μεταβολισμό. Επίσης, η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να διασπαστεί από τους υδατάνθρακες ή το λίπος, έτσι καις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης. Μάθε Γιατί δεν πρέπει να συνδυάζεις ζάχαρη με πρωτείνη;

9 Δεν κοιμάσαι πολύ

Μία και μόνον βραδιά αϋπνίας είναι αρκετή για να νιώθεις την επόμενη μέρα υποτονικός ενώ η γνωστική επεξεργασία είναι μειωμένη. Αν οι αϋπνίες είναι σε νυχτερινή βάση τότε και ο μεταβολισμός είναι μειωμένος ενώ παρατηρούνται ορμονικές ανισορροπίες.

10 Δεν πίνεις αρκετό νερό

Όσοι πίνουν νερό αυξάνουν το ρυθμό μεταβολισμού τους κατά 30%. Πίνε νερό καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνεις ενυδατωμένος και να διατηρήσεις ενισχυμένο και τον μεταβολισμό σου. Ξέρεις Πόσο νερό πρέπει να πίνεις πριν, κατά και μετά την προπόνησή σου;

11 Δεν διαχειρίζεσαι το στρες

Όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, το σώμα σου παράγει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη οδηγεί σε αυξημένη όρεξη, μειώνει την επιθυμία σου για άσκηση και την ποιότητα του ύπνου. Και όλα αυτά ξέρεις τι κάνουν; Σκοτώνουν το μεταβολισμό σου! 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!