GOOD LIFE

Μάθε πως το shopping μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ψυχική υγεία

Αυτές τις μέρες τα καταστήματα έχουν βάλει τα γιορτινά τους και λίγο πολύ όλοι σκοπεύουν να κάνουν βόλτες στην αγορά για να επιδοθούν σε χριστουγεννιάτικο shopping. Μήπως όμως πρέπει να υπάρχει μέτρο στα ψώνια και πότε οι ψυχολόγοι ανησυχούν για το κατά πόσο το shopping επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο shopaholic, που συχνά απλά περιγράφει αυτούς και αυτές που αγαπούν τα ψώνια (και είναι πάρα πολλοί/ές) όμως υπάρχουν και όροι της ψυχολογίας που έχουν δημιουργηθεί για να περιγράψουν τον πραγματικό εθισμό στα ψώνια και συγκεκριμένα υπάρχει μια ψυχική διαταραχή που ονομάζεται «oniomania» ή αλλιώς «compulsive buying disorder» (CBD).

Μια νέα έρευνα από το Hannover Medical School, αποκάλυψε πως το 7% των ενηλίκων έχουν ένα είδος τέτοιας διαταραχής ενώ τα νούμερα διαρκώς αυξάνονται και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ο κλινικός ψυχολόγος Astrid Mueller, επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πώς το shopping επηρεάζει την ψυχολογία μας και πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κατάσταση και δήλωσε στη Daily Mail πως το CBD πρέπει να καταχωρηθεί πλέον επίσημα ως ψυχική ασθένεια.

Σύμφωνα με το PsychGuides, όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά όπως κλεπτομανία, ανεξέλεγκτη διάθεση να ξοδέψουν πολλά χρήματα και έντονο άγχος και στρες για να βρουν τα χρήματα να κάνουν τις αγορές, αλλά ακόμη και άγχος για να εντοπίσουν αυτό που θέλουν σε ένα κατάστημα.

Παράλληλα, πολλοί χρησιμοποιούν το shopping ως έναν τρόπο να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν αντί να λύσουν τα προβλήματά τους. Έχουν μια τάση να εκτονώνονται στα ψώνια και εστιάζουν όχι τόσο στην ποιότητα αυτών που αγοράζουν αλλά στην ποσότητα. Όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

Το θέμα είναι πώς το shopping επηρεάζει την ψυχολογία μας κι αν δεν το αναγνωρίσουμε δεν μπορούμε να βρούμε και τη λύση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!