GOOD LIFE

To ήξερες πως υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη φόβου;

Το αίσθημα του φόβου είναι γνώριμο σε κάθε άνθρωπο, αφού ακόμα και οι πιο... ατρόμητοι, στην πραγματικότητα κάτι φοβούνται. Ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν πως οι ψυχολόγοι κάνουν λόγο για τρία διαφορετικά είδη φόβου, που αν μάθεις να τα διακρίνεις, μπορείς να βρεις και τον τρόπο να αντιμετωπίσεις κάθε φόβο.

Φυσικά δεν υπάρχει μαγική λύση για να αντιμετωπίσει κανείς τους φόβους του, αλλά σίγουρα είναι χρήσιμο να αντιληφθείς πως κάθε φορά που αισθάνεσαι φόβο, θα πρέπει να σκεφτείς τι ακριβώς είναι αυτό που σου τον προκαλεί και να προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις.


Σύμφωνα με την ψυχολογία αυτά είναι τα τρία είδη φόβου:

Ο υγιής φόβος

Ο υγιής φόβος είναι αυτός που μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Είναι το δώρο της φύσης στους ανθρώπους, είναι το ένστικτο που χρειαζόμαστε για την επιβίωση και την ασφάλεια μας. Είναι αυτοί οι χτύποι της καρδιάς που αυξάνονται όταν ανησυχούμε για κάτι.

Πώς να τον αντιμετωπίσεις;

Απλά άκου τη διαίσθησή σου. Όταν νιώθεις ότι κινδυνεύεις, ότι πρόκειται να αισθανθείς άβολα ή ότι πρέπει να αποφύγεις μια κατάσταση ή ένα άτομο, απλά άκου το ένστικτό σου.


Ο πραγματικός φόβος

Ο πραγματικός φόβος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα και δεν συνδέεται με τον κίνδυνο, όπως υγιής φόβος. Μερικά παραδείγματα για τον πραγματικό φόβο είναι όταν φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή όταν νιώθουμε ότι δεν θα πετύχουμε ποτέ τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας.

Όλα στη ζωή ευτυχώς ή δυστυχώς κάποτε τελειώνουν κι αυτοί οι υπαρξιακοί φόβοι συνδέονται με πραγματικά γεγονότα, τα οποία, όμως, δεν θα πρέπει να μας υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε.

Πώς να τον αντιμετωπίσεις;

Φοβάσαι ότι θα χάσεις κάποιον; Αφιέρωσε του χρόνο, πέρνα χρόνο μαζί του, εκτίμησε όλα όσα έχεις αυτή τη στιγμή, στο εδώ και τώρα. Ο πραγματικός φόβος μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να ξεκινήσουμε να ζούμε καλύτερα και πιο συνετά.


Ο παράλογος φόβος

Αυτός είναι και ο πιο επικίνδυνος. Είναι ένας υποθετικός φόβος ή πολλές φορές ακόμη και ανύπαρκτος και χωρίς ουσία. Μπορεί να είναι μεγάλος ή μικρός, αλλά εκδηλώνεται σ’ όλους. Είναι ο φόβος για τα ύψη, τις αράχνες, την κλειστοφοβία, τη δημόσια ομιλία κτλ..

Πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις;

Σκέψου γιατί φοβάσαι τα ύψη, γιατί φοβάσαι να μιλήσεις μπροστά σε κόσμο. Ανάλυσε τι είναι αυτό που σε κάνει να φοβάσαι και προσπάθησε με ένα βήμα την κάθε φορά, να το ξεπεράσεις. Να προσπαθήσεις, να ξεπεράσεις τα όρια που έχεις θέσει εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις βοήθεια από δικούς σου ανθρώπους ή από κάποιον ειδικό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!