GOOD LIFE

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης Bernardo Bertolucci

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο μεγάλος Bernardo Bertolucci, ένας απ’ τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ιταλικού κινηματογράφου.

Την είδηση ότι πέθανε ο Bernardo Bertolucci έκανε γνωστή η εφημερίδα «La Repubblica» με δημοσίευμά της με τίτλο: «Αντίο στον τελευταίο μεγάλο μαέστρο του ιταλικού σινεμά».

Ο Bertolucci βραβευτεί με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2011 ενώ το 2007 στο Φεστιβάλ Βενετίας του είχε απονεμηθεί ο Χρυσός Λέοντας για το έργο του.

Το 1988 είχε λάβει Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας».

Ο Bertolucci γεννήθηκε στην Πάρμα της τότε φασιστικής Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940. Ο πατέρας του ήταν ο ποιητής Giuseppe  Bertolucci.

Διακρίθηκε με αρκετά βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι θέλει να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία.

Δημιούργησε ταινίες-αριστουργήματα, όπως «Ο Κομφορμίστας», «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», «Ο τελευταίος αυτοκράτορας».

Η τελευταία του ταινία με τίτλο «Me and You», μια ιστορία για τον 14χρονο Λορέντζο που ζει μαζί με την 25χρονη ναρκομανή αδερφή του, παρουσιάστηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών, το 2012.

Ήταν άθεος και μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο είχε ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

«Πιστεύω ότι μετά από κάθε ταινία υπάρχει ένα είδος τέλους, σχεδόν ένα είδος θανάτου, και μετά η επόμενη ταινία είναι μια ανάσταση. Λέω ότι πρόκειται για ένα είδος θανάτου με την έννοια ότι όταν δεν γυρίζω ταινίες αισθάνομαι να ανήκω στον κόσμο των φυτών μάλλον παρά στον κόσμο των ανθρώπων. Τα δύο στοιχεία που κατά τη γνώμη μου είναι τα πιο ποιητικά, συγκινητικά, ουσιαστικά για τον κινηματογράφο, είναι ο χρόνος και το φως. Κάθε ταινία έχει τη δική της ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο θεατής θυμάται πάντα την ατμόσφαιρα», είχε πει ο μεγάλος σκηνοθέτης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!