Ο όρος Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ), χρησιμοποιείται από τους ψυχολόγους για να περιγράψει τις ψυχολογικές αλλαγές που εμφανίζονται σε πολλούς ανθρώπους κατά τη χρονική περίοδο που η διάρκεια της ημέρας μειώνεται λόγω εποχής.
Σε χώρες όπως η δική μας που βρίσκεται στο Βόρειο Ημισφαίριο, η ημέρα μειώνεται αισθητά από αυτό τον μήνα και τώρα αρχίζουν να εμφανίζουν αρκετοί συμπτώματα Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής (ΕΣΔ). Όπως διαβάαζουμε στο iatropedia.gr πρόκειται για ένα είδος κατάθλιψης που “έρχεται και φεύγει” σε ένα εποχιακό “μοτίβο”. Η ΕΣΔ είναι επίσης γνωστή και ως “χειμερινή κατάθλιψη”, επειδή τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή και τείνουν να είναι πιο σοβαρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τα συμπτώματα της ΕΣΔ συχνά αρχίζουν Νοέμβριο όταν οι ημέρες αρχίζουν να γίνονται ολοένα και μικρότερες και κορυφώνονται τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή συχνά μειώνεται ή και απαλείφεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να επιστρέψει πάλι το φθινόπωρο και το χειμώνα σε ένα επαναλαμβανόμενο εποχιακό μοτίβο.
Συμπτώματα της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής
Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σοβαρά και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ημερήσιες δραστηριότητές τους.
Αίτια της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής
Η ακριβής αιτία της ΕΣΔ δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά συχνά συνδέεται με την μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια των μικρότερων σε διάρκεια ημερών του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Η βασική θεωρία είναι ότι η έλλειψη του ηλιακού φωτός μπορεί να σταματήσει ένα μέρος του εγκεφάλου, που ονομάζεται υποθάλαμος, να λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει: