GOOD LIFE

Νομίζετε πως μόνο η σοκολάτα χαρίζει... ευτυχία; Οι 7 τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση

Το να έχει κανείς κακή ψυχολογική διάθεση δεν είναι καθόλου σπάνιο στις μέρες όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ψυχολογικών νοσημάτων και της κατάθλιψης, κυρίως λόγω του έντονου στρες τους σύγχρονου τρόπου ζωής. Τι όμως μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας;

Βάσει πολλών ερευνών έχει αποδειχτεί πως η γυμναστική και ο χορός, η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δράσεις, τα χόμπι και πολλά άλλα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, ενώ το ίδιο έχει αναφερθεί πως κάνουν και ορισμένες τροφές με πιο διάσημη τη σοκολάτα.
Εκτός όμως από τη σοκολάτα υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε λίγο καλύτερα και να μην τα βλέπετε όλα μαύρα απομακρύνοντας και το κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

1 Φασόλια
Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα φασόλια καθώς και στα άλλα όσπρια αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεσή σας και σας κάνουν ευτυχισμένους. Παράλληλα, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες μεταπτώσεις ενέργειας.
Προσπαθήστε να εντάξετε στο διατροφολόγιό σας μια μερίδα όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα.

2 Πιπεριές
Κι όμως οι πιπεριές μας κάνουν χαρούμενους! Με ποιον τρόπο; Ανεβάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών οι οποίες, με τη σειρά τους, βελτιώνουν τη διάθεση, σας κάνουν ευτυχισμένους και ανεβάζουν την ενέργειά σας στα ύψη.
Εντάξετε τις πιπεριές στην καθημερινή σας διατροφή προκειμένου να επωφεληθείτε στο έπακρο από τις μοναδικές ιδιότητές τους.

3 Τζίντζερ
Τόσο το τζίντζερ, όσο και η κανέλα το κάρι, θεωρούνται ισχυρά βελτιωτικά της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος βελτιώνοντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλοντας στην παραγωγή των ενδορφινών.
Καλό είναι να καταναλώνετε ¼ κ.γλ. σε καθημερινή βάση.

4 Μαύρο ψωμί
Όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έτσι και το μαύρο ψωμί αποτελεί πολύ καλή πηγή υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες, μάλιστα, ευνοούν το αίσθημα χαλάρωσης και ευτυχίας καθώς η διάσπασή τους κατά την πέψη συνδέεται με την παραγωγή σεροτονίνης.
Συνοδεύστε κάθε γεύμα σας με μία φέτα μαύρο ψωμί.

5 Καφές
Σε μικρές δόσεις ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία.
Απολαύστε έως και 2 φλ. καφέ ημερησίως και προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε αυτή την ποσότητα: η υπερβολική κατανάλωση του δημιουργεί υπερδιέγερση και υπογλυκαιμία με αποτέλεσμα την πτώση των επιπέδων ενέργειας.

6 Συκώτι
Είναι καλή πηγή της βιταμίνης D η οποία βελτιώνει τη διάθεση. Σε γενικές γραμμές, η βιταμίνη D παράγεται μέσω της έκθεσης στον ήλιο, γεγονός που εξηγεί γιατί οι κάτοικοι της Μεσογείου είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους των βόρειων χωρών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προσληφθεί και μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ζωικής προέλευσης, όπως το μοσχάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Φροντίστε να μένετε στον ήλιο καθημερινά για 10 λεπτά και να καταναλώνετε συκώτι ή μοσχαρίσιο κρέας μια φορά την εβδομάδα.

7 Δημητριακά ολικής άλεσης
Είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα μέταλλο με αντιοξειδωτική δράση, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Άλλες τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, το πλιγούρι, τα όσπρια, το άπαχο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.
Βελτιώστε άμεσα τη διάθεσή σας καταναλώνοντας 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης 3-4 φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!