GOOD LIFE

Έχετε καούρες και δυσπεψία; Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε

Οι καούρες, αυτή η αίσθηση "καψίματος" στο πεπτικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσφορία σε όσους τις βιώνουν.

Τι προκαλεί τις καούρες;

Συνήθως πρόκειται για τροφές πλούσιες σε λιπαρά, καθώς χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, που κάνει το γαστρικό οξύ να πηγαίνει πίσω στον οισοφάγο. 

Η διατροφολόγος Abigail Kinnear, του blog Nutrition Traveller,αναφέρει ότι πρέπει να προσέχουμε την σωματική αντίδρασή μας στις ντομάτες και στα εσπεριδοειδή, καθώς είναι τροφές, πλούσια σε οξέα, που προκαλούν καούρα. Το ίδιο ισχύει για τα πικάντικα φαγητά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα ποτά με καφεΐνη. 

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να μειώσουμε ή να αποφύγουμε τις καούρες;

Η πρόταση της Kinnear είναι να τρώμε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα αντί ενός μεγάλου, αλλά και να αποφεύγουμε γεύματα πριν τον ύπνο όπως και το αλκοόλ, την ασπιρίνη, την καφεΐνη και τα τσιγάρα. Επίσης, ανύψωσε το κεφάλι σου όταν ξαπλώσεις με μερικά μαξιλάρια.

Ένας άλλος τρόπος είναι η τσίχλα. Το σάλιο εξουδετερώνει το οξύ από το στομάχι. Ακόμη, βάλε άνετα ρούχα ώστε να μην περιορίζεις το σώμα σου. 

Τροφές υπάρχουν και για το αντίθετο αποτέλεσμα, την αποφυγή, δηλαδή, της καούρας. Τα φρέσκα λαχανικά (λάχανο, παντζάρια, καλαμπόκι, μανιτάρια, μπρόκολο) είναι ιδανικά ενώ από φρούτα, τα χαμηλά σε οξέα, πεπόνια και μπανάνες. Ακόμη, το άπαχο κρέας στο grill, σε σχάρα, στο φούρνο ή βραστό.

Μπορείς να φτιάξεις, τέλος, ένα καταπραϋντικό ελιξίριο με ζεστό νερό και τζίντζερ ή λίγη μαγειρική σόδα, που βοηθά να εξουδετερωθούν τα στομαχικά οξέα, καθώς έχεις αλκαλικό pH.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!