GOOD LIFE

Υπάρχουν τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή δόντια

Αν θέλετε να έχετε υγιή δόντια θα πρέπει να φροντίζετε για την υγιεινή τους με συχνό και σωστό καθαρισμό και βούρτσισμα και δεν θα αμελείτε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Όμως και η κατάλληλη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή τα δόντια σας.

Σε γενικές γραμμές όσες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες όπως Β,C  και D και σε στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το φθόριο, μόνο καλό μπορούν να κάνουν στα δόντια σας. Αντίθετα τροφές με πολλά οξέα (ανθρακούχα αναψυκτικά, ξυδάτες τροφές κ.λπ) προκαλούν ζημιά στο σμάλτο των δοντιών και φυσικά θα πρέπει να αποφεύγετε πάντα τις τροφές με πολλή ζάχαρη, αλλά και τροφές που "κολλούν" στα δόντια και ούλα και τροφές που αποχρωματίζουν τα δόντια και δημιουργούν "λεκέδες" όπως το κόκκινο κρασί και ο καφές.

Οι ακόλουθες τροφές όμως μπορούν να βοηθήσουν στο να διατήρησετε υγιή τα δόντια σας.

  • Σέλερι και φυλλώδη λαχανικά: Κάνει μασαζ στα ούλα και λειτουργεί σαν φυσικό οδοντικό νήμα. Το μάσημά του απαιτεί πολύ σάλιο και αδρανοποιεί με κάποιο τρόπο τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Τα φυλλώδη λαχανικά και γενικότερα οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάνουν πολύ καλό και στα δόντια. Το σάλιο που ενεργοποιείται με το μάσημα και τα κομματάκια από τα λαχανικά, καθαρίζει τα δόντια και κάθε γωνιά του στόματος, περισσότερο από κάθε άλλη τροφή.
  • Τυρί, γάλα και αυγά: Πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, δεν περιέχει ζάχαρα και υδατάνθρακες και βοηθάει στη ρύθμιση του pH του στόματος.
  • Ακτινίδια και φράουλες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και στην καλύτερη υγεία των ούλων, καθώς και στην αποφυγή περιοδοντικών παθήσεων. Τα μικρά σποράκια που περιέχουν κάνουν ελαφρύ μασάζ στα ούλα. Οι φράουλες περιέχουν και κάλιο, που είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των δοντιών.
  • Κρεμμύδι: Έχει βρεθεί ότι το κρεμμύδι σε όλες τις μορφές του έχει μια αντιβακτηριδιακή δράση.
  • Σουσάμι: Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, συμβάλλει στη μείωση της πλάκας.
  • Λιπαρά ψάρια και χοιρινό κρέας: Περιέχουν βιταμίνη B, που ενισχύει την προστασία των δοντιών.
  • Ρέγκα, καρότα, μανιτάρια και τόνος: Περιέχουν βιταμίνη D, που θωρακίζει γενικότερα τα οστά. Επίσης, καλή πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι και η έκθεσή στον ήλιο για 15’ ημερησίως .
  • Πράσινο τσάι: Περιέχει κατεχίνες που σκοτώνουν τα βακτήρια που μετατρέπουν τα φυσικά ζάχαρα σε πλάκα.
  • Νερό και χαμομήλι: Τα υγρά που δεν περιέχουν ζάχαρη, ανθρακικό και καφεΐνη, ξεπλένουν και ενυδατώνουν τα ούλα και απομακρύνουν υπολείμματα τροφών που «τρυπώνουν» ανάμεσα στα δόντια.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!