GOOD LIFE

Μήπως έχεις σχέση με έναν/μία νάρκισσο; Τα 5 σημάδια που πρέπει να εντοπίσεις

Μια από τις πιο "τοξικές" σχέσεις που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να έχει πλάι του έναν/μία σύντροφο - νάρκισσο.


Στοιχεία ναρκισσισμού έχουν όλοι οι άνθρωποι, όμως σε κάποια άτομα ο εγωκεντρισμός είναι τέτοιος που φτάνουν στο σημείο να γίνονται επικίνδυνοι για τους άλλους γύρω τους, αφού η εμμονή τους με το να είναι μονίμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους κάνει να αψηφούν κάθε κίνδυνο ή επίπτωση των πράξεών τους. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε κανείς να πει πως ο ναρκισσισμός γίνεται παθογενής, όταν οι εγωκεντρικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν εάν δεν ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να τους θαυμάζουν και έχουν την τάση να πιστεύουν ότι έχουν μια "υπεραξία" σε σχέση με τους άλλους. Τυπικά συμπτώματα είναι η συναισθηματική αστάθεια και διπολικότητα, συναισθήματα ανεπάρκειας, ακραία ευαισθησία σε κριτική, μοναξιά, άγχος και ανεξέλεγκτος θυμός.


Όπως διαβάζουμε στο madamefigaro.gr , νάρκισσος μπορεί να είναι κάποιος που πάσχει από Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας, αλλά μπορεί να είναι και κάποιος ο οποίος έχει έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία, χωρίς να έχει απαραίτητα την αντίστοιχη κλινική διάγνωση. 


Σε κάθε περίπτωση η σχέση με ένα άτομο που είναι νάρκισσος, όχι μόνο είναι αδιέξοδη και "τοξική" αλλά σίγουρα δεν έχει κανένα (αίσιο) μέλλον και πρέπει κανείς να εντοπίσει νωρίς τα σημάδια για να βάλει τέλος σε αυτή τη σχέση.
 

Γνωρίζει πολύ καλά πώς να σε γοητεύσει 

Τα δώρα και οι φιλοφρονήσεις είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις αγάπης που θα δεις από πλευράς του/της σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει διότι  ο κάθε νάρκισσος άνθρωπος έχει μέσα του την ανάγκη να σε κάνει να εξαρτάσαι συναισθηματικά από αυτόν. Η εξάρτηση αυτή του προσφέρει την ικανοποίηση του να γνωρίζει ότι έχει την αμέριστη προσοχή σου. 

Αντιπαθεί τα πρόσωπα του κοινωνικού σου περίγυρου

Ακόμα κι αν στην αρχή εκφράζει τη συμπάθειά του/της για την οικογένεια ή τους φίλους σου, σύντομα θα αρχίσει να μιλάει αρνητικά γι΄αυτούς. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι γιατί θέλει να διακόψεις κάθε υγιή σχέση που σε γεμίζει προκειμένου να καταφέρει να είναι το κέντρο του κόσμου σου. 

Όταν πληγωθεί δεν νιώθει θλίψη αλλά μανία για εκδίκηση

Λίγες είναι οι φορές που ο νάρκισσος θα πληγωθεί ουσιαστικά από μια κατάσταση. Η υγιής θλίψη που θα έπρεπε να νιώσει μετουσιώνεται σε μανία για εκδίκηση. 

Δεν έχει καλό παρελθόν όσο αφορά τις σχέσεις

Όταν θα σας μιλήσει για το παρελθόν του/της θα δείτε ότι θα αναφερθεί σε πρώην σχέσεις υποτιμητικά και υποστηρίζοντας πάντα πως υπήρξε το θύμα. Μάλιστα δεν είναι απίθανο οι σχέσεις που μετράει στο ενεργητικό του/της να είναι πολλές χωρίς μεγάλη διάρκεια.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα υλικά αγαθά

Οι νάρκισσοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα τους και στο κοινωνικό τους status. Εντυπωσιάζονται από τα ακριβά αντικείμενα. Ρούχα, παπούτσια, αυτοκίνητα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!