GOOD LIFE

Τα smartphones δεν βοηθούν στην μάθηση

Μπορεί να τα λένε «έξυπνα» κινητά, αλλά έρευνα αποδεικνύει πως τελικά δεν σε βοηθούν καθόλου στην μάθηση.

Οι περισσότεροι θα περίμεναν πως η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία ανά πάσα στιγμή θα βοηθούσε έναν μαθητή ή ένα σπουδαστή να αποδώσει καλύτερα στις εξετάσεις , στο διάβασμα και στις εργασίες του. Ωστόσο μια μελέτη του Πανεπιστημίου Rice και της Αμερικανικής Αεροπορικής Υπηρεσίας έδειξε ότι οι ίδιοι οι σπουδαστές- χρήστες των «έξυπνων» κινητών πιστεύουν ότι οι συσκευές αυτές βλάπτουν την ικανότητα μάθησής τους.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Educational Technology» και αποκαλύπτει πως ενώ οι χρήστες αρχικά πίστευαν ότι οι συσκευές αυτές θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στα μαθήματα και τις εξετάσεις, στο τέλος της μελέτης ανέφεραν το αντίθετο. Η έρευνα έγινε το 2010-11 με την συμμετοχή σπουδαστών και μαθητών. Στην αρχή του σχολικού έτους οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν καμία οδηγία σχετικά με τη χρήση του smartphone τους και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε μερικά ερωτήματα σχετικά με το πώς πίστευαν ότι η συσκευή αυτή θα επηρεάσει τα σχολικά τους καθήκοντα. Στη συνέχεια, οι μαθητές έλαβαν τις τηλεφωνικές συσκευές τους και ξεκίνησε η καταγραφή της χρήσης τους καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, που ακολούθησε. Ένα χρόνο μετά οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις που τους έγιναν στην αρχή της έρευνας.

Όπως αναφέρει το vita.gr όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τα συναισθήματά τους σχετικά με δηλώσεις, που αφορούσαν σχολικά καθήκοντα, έδωσαν τις παρακάτω απαντήσεις (το 1 αντιπροσώπευε το «διαφωνώ απόλυτα» και 5 αντιπροσώπευε το «συμφωνώ απόλυτα»):

     «Το iPhone μου θα με βοηθήσει / με βοήθησε να πάρω καλύτερους βαθμούς». Το 2010 ο μέσος όρος των απαντήσεων ήταν 3,71, ενώ το 2011 ήταν 1,54.

    «Το iPhone θα μου αποσπάσει / μου απέσπασε την προσοχή από τα σχολικά μου καθήκοντα». Το 2010 ο μέσος όρος των απαντήσεων ήταν 1,91, ενώ το 2011 ήταν 4,03.

    «Το iPhone θα με βοηθήσει / με βοήθησε να τα πάω καλά στα τεστ». Το 2010 ο μέσος όρος των απαντήσεων ήταν 3,88, ενώ το 2011 ήταν 1,68.

    «Το iPhone θα με βοηθήσει / με βοήθησε να τα πάω καλά με τις σχολικές εργασίες μου». Το 2010 ο μέσος όρος των απαντήσεων ήταν 3,14, ενώ το 2011 ήταν 1,49.

Η πτώση των αριθμών είναι ενδεικτική του πόσο τελικά μετά από ένα χρόνο η ίδια η μαθητική κοινότητα έκρινε πως τα smart phones δεν τους ήταν καθόλου χρήσιμα, όσο και αν αρχικά περίμεναν το ακριβώς αντίθετο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!