GOOD LIFE

Τσακώνεστε άσχημα; Tips για να κάνετε έναν... "πολιτισμένο καβγά"

Πολλά ζευγάρια τσακώνονται και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι σχετικές έρευνες δείχνουν πως όχι μόνο αυξάνονται οι καβγάδες, αλλά και οι χωρισμοί των ζευγαριών. Δείτε συμβουλές των ειδικών για να αποφύγετε τους έντονους καβγάδες, ειδικά στις διακοπές.

Φυσικά το να καβγαδίζει ένα ζευγάρι είναι σε ένα βαθμό φυσιολογικό, αφού κάθε ανθρώπινη σχέση μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα που θα προκαλέσουν προστριβές σε κάποια φάση. Πότε όμως ένας τσακωμός ξεπερνάει τα όρια; Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά που κάνουν έναν καβγά να σταματά να είναι "πολιτισμένος" και να ξεφεύγει από τα όρια είναι τα ακόλουθα.

 • Λεκτική ή σωματική βία απαγορεύονται. Προσβολές, σπρωξίματα, βίαιες χειρονομίες είναι ενδείξεις μιας σχέσης που δεν αξίζει ευκαιρία να υφίσταται και που σίγουρα θα επαναληφθούν με την πρώτη ευκαιρία.
 • Συχνότητα, διάρκεια. Ένα ξέσπασμα δικαιολογείται όταν προκύψει σοβαρός λόγος ή χρειάζεται να εκτονωθεί ένταση, όμως όταν συμβαίνει συχνά, χάνεται το νόημα. Το ίδιο και με τη διάρκεια, αν η ένταση κρατάει για ώρες και η κακή διάθεση που την ακολουθεί για μέρες, πόσο εύκολο είναι να ξεπεραστεί ο κακός της αντίκτυπος;
 • Η δημόσια έκθεση. Έχει σημασία ο χρόνος και ο τόπος που εκδηλώνεται μια σύγκρουση: Εάν σε μόνιμη βάση αυτό συμβαίνει όταν είστε σε δημόσιο χώρο ή με άλλους ανθρώπους γύρω σας, τότε το ζητούμενο δεν είναι η επίλυση της διαφοράς.
 • Η αιτία. Υπάρχουν πράγματα που συζητιούνται, διαφορές που μπορούν να εκφραστούν, ζητήματα που επιλύονται. Έχει σημασία να ξέρετε γιατί μαλώνετε. Εάν αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, για κάτι αμετάβλητο, όπως ένα στοιχείο χαρακτήρα, μάλλον δεν έχει νόημα να συνεχίζεις. Αποδέξου το εστιάζοντας στα θετικά του.

Πως να έχετε έναν... υγιή καβγά

Υπάρχουν τρόποι για να λύσετε πολιτισμένα τις διαφορές σας και να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα του σεβασμού, που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας για να παραμείνετε ενωμένοι.

 • Σκέψου πριν μιλήσεις, αρκεί να μη σου πάρει πολύ χρόνο. Ναι, είναι χρήσιμη η μέθοδος του «μετράω μέχρι το 10 πριν εκραγώ», αλλά αν είναι να μετρήσεις μέχρι το 1.000, τότε το μόνο που θα πετύχεις είναι απλά περισσότερα νεύρα και ένταση που δε θα σου βγουν σε καλό.
 •  Εάν κάτι σε ενοχλεί, βρες το χρόνο να το συζητήσεις με τον εαυτό σου, να δεις όλες τις παραμέτρους όσο πιο αντικειμενικά μπορείς και να σκεφτείς τι καλό θα κερδίσεις εάν το εκφράσεις.
 • Φτιάξε ατμόσφαιρα… καβγά. Σε συνέχεια του προηγούμενου tip, προετοίμασε το έδαφος δίνοντας και στην άλλη πλευρά χρόνο να κάνει το ίδιο. Μια ήπια προειδοποίηση για κάτι που θέλεις να συζητήσεις βάζει στο κλίμα και τις δύο πλευρές και μειώνει τις συνέπειες μιας ξαφνικής σύγκρουσης.
 • Απόφυγε την κατά μέτωπο επίθεση. Ναι, τα ’χετε μαζεμένα, αλλά ένας από τους συχνότερους λόγους που μια αντιπαράθεση λήγει άδοξα είναι γιατί η άλλη πλευρά έχει δεχτεί επίθεση και αναγκάζεται να… αμυνθεί και να αντεπιτεθεί πριν ακόμη γίνει κατανοητό το σημείο της διαφοράς.
 • Φέρσου ψύχραιμα και βάλε και το σύντροφό σου ομαλά στο κλίμα.Μην ξεχνάς ότι έχει σημασία να εκφράσεις το παράπονό σου, αλλά να μη χαθεί το «μαζί», αν αξίζει να το διατηρήσεις.
 • Άφησε και τον άλλο να μιλήσει. Δημιούργησε χώρο για να ακούσεις και την άποψη της άλλης πλευράς, κάνε ερωτήσεις, δείξε ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις εάν σε κατάλαβε.
 • Βάλε μια τελεία. Είπες εσύ, άκουσες εκείνον, ήρθε η στιγμή να λήξεις την αντιπαράθεση άσχετα εάν έχεις απάντηση ή λύση. Ίσως χρειάζεται χρόνος να επεξεργαστείτε τα δεδομένα ή να δείτε τι μπορεί να γίνει παρακάτω, όμως μην εξαντλείσαι σε έναν καβγά χωρίς τέλος.
 • Είστε ομάδα, προχωρήστε. Όποια κι αν είναι η αιτία, θέλεις να συνεχίσεις, θέλεις να είσαι μαζί του, άρα είναι σημαντικό να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη στιγμή. Τα μούτρα και η κακή διάθεση μόνο καλό δεν κάνουν.
 • Σε κάθε περίπτωση, κράτησε το χρυσό κανόνα που λέει «ποτέ δε φταίει μόνο η μία πλευρά». Ένας καβγάς μπορεί να είναι πολιτισμένος και αν θυμάσαι να αγαπάς τον άλλο και όταν μαλώνεις, τότε μπορείς να ξεπερνάς διαφωνίες.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!