GOOD LIFE

Οι γιατροί πρoειδοποιούν πως ένα τατουάζ μπορεί να γίνει επικίνδυνο

Ένα νέο δημοσίευμα σε επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει πως μπορούν να υπάρχουν εντελώς απροδόκητες επικπλοκές στην υγεία ενός ατόμου που κάνει τατουάζ, αν συντρέχουν ορισμένες ιδιαίτερες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα  με τα όσα διαβάσαμε στο healthyliving.gr, οι γιατροί με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports, προειδοποιούν πως αν κάνετε ένα τατουάζ, αυτό μπορεί να έχει κάποιες απροσδόκητες επιπλοκές στην περίπτωση που το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο .

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από τη θεραπεία μιας γυναίκας για χρόνιο πόνο στο αριστερό ισχίο, το γόνατο και το μηρό λίγους μήνες αφότου έκανε τατουάζ.

Η γυναίκα είχε πάρει φάρμακα για να μειώσει το ανοσοποιητικό της σύστημα για αρκετά χρόνια μετά τη λήψη διπλής μεταμόσχευσης πνεύμονα το 2009.

Το δεξί της πόδι είχε τατουάζ αρκετά χρόνια νωρίτερα, χωρίς κακές συνέπειες, και αποφάσισε να κάνει ένα άλλο στον αριστερό μηρό της.

Αμέσως μετά από αυτό το τατουάζ, εμφανίστηκε ένα ήπιο δερματικό ερέθισμα, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο, εξηγούν οι συγγραφείς. Αλλά 9 ημέρες αργότερα, ανέπτυξε πόνο στο αριστερό γόνατο και στον μηρό της. Τα συμπτώματα ήταν τόσο σοβαρά που χρειάζονταν ισχυρά παυσίπονα.

Παρόλο που τα συμπτώματά της αμβλύνθηκαν, εξακολουθούσαν να την ενοχλούν 10 μήνες αργότερα. Συνεπώς, παραπέμφθηκε σε κλινική ρευματολογίας, όπου δοκιμάστηκε για διάφορες καταστάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.

Αλλά μια βιοψία του μυς του μηρού της αποκάλυψε ότι είχε φλεγμονώδη μυοπάθεια – μια χρόνια φλεγμονή των μυών. Αυτό συχνά συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία και πόνο. Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της φλεγμονώδους μυοπάθειας δεν είναι γνωστή και μπορεί να προκύψει αυθόρμητα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να συνδέεται με την ίδια τη διαδικασία του τατουάζ, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να επιδεινώνονται από ένα ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα.

“Ενώ αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν σίγουρα το αιτιολογικό αποτέλεσμα, ο χρόνος έναρξης και η θέση των συμπτωμάτων συσχετίστηκαν καλά με την εφαρμογή τατουάζ και δεν υπήρχαν άλλοι αναγνωρίσιμοι παράγοντες που να προκαλούν την παθολογία” έγραψαν οι γιατροί.

Η γυναίκα έλαβε φυσιοθεραπεία για να ενισχύσει τους μυς του μηρού της και ένα χρόνο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της άρχισε να βελτιώνεται. Μετά από τρία χρόνια ήταν ελεύθερη πόνου.

Ο τρόπος με τον οποίο η διαδικασία του τατουάζ μπορεί να συνέβαλε στα συμπτώματα της γυναίκας δεν είναι σαφής. Αλλά είναι γνωστό ότι ο τύπος μελάνης ή χρωστικής που χρησιμοποιείται στα τατουάζ μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση, λένε οι συγγραφείς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το τατουάζ έχει συνδεθεί με διάφορες επιπλοκές, που κυμαίνονται από ήπιο δερματικό ερεθισμό μέχρι συστηματική μόλυνση.

Τα τατουάζ είναι δημοφιλή, είπαν οι συγγραφείς, κι έτσι οι ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτό το είδος διακοσμητικής τέχνης του σώματος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!