Δυστυχώς η εμφάνιση διατροφικών διαταραχών (όπως η βουλιμία και η νευρική ανορεξία) συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και πολλοί θεωρούν πως βασική αιτία για αυτό είναι τα λάθος και ανθυγιεινά μοντέλα σώματος που προβάλλονται ως "πρότυπα" από τη βιομηχανία της μόδας, του θεάματος και των media.
Το θετικό είναι πως πλέον σιγά σιγά αρχίζει να αντρώνεται ένα body positive κίνημα που καλεί τους πάντες να αγαπήσουν και να αποδεχτούν το σώμα τους, αλλά ακόμη χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να γίνει αυτό κοινός τόπος.
Το άλλο θετικό στοιχείο είναι πως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό των ατόμων που καταφέρνει να ξεπεράσει μια διατροφική διαταραχή χωρίς να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα που να απειλήσουν τη ζωή τους ξεπερνά το 65% . Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως για να μη γίνει μια διατροφική διαταραχή επικίνδυνη για την υγεία και κλιμακωθεί, θα πρέπει κανείς να την εντοπίσει νωρίς και να προσπαθήσει να την αντιμετωπίσει, αλλάζοντας την καθημερινότητά του και φυσικά τις διατροφικές του συνήθειες.
Ποια όμως είναι τα σημάδια που χτυπούν καμπανάκι πως κινδυνεύεις να εμφανίσεις διατροφικές διαταραχές;
1. Ζυγίζεις τον εαυτό σου πολλές φορές μέσα στη μέρα.
2. Παίρνεις καθαρτικά για να “ελέγξεις” το βάρος σου.
3. Οι γύρω σου ανησυχούν για τις διατροφικές σου συνήθειες και σου αναφέρουν συχνά πως δεν τις βρίσκουν φυσιολογικές.
4. Παίρνεις συνέχεια διαιτητικά βοηθήματα
5. Κάνεις συχνά εμμετό μετά από μεγάλα γεύματα
6. Νιώθεις πως το σώμα σου είναι "ανεπαρκές" ή "άσχημο" σε σύγκριση με τα σώματα που προβάλλονται στα ΜΜΕ (περιοδικά, ΤV, social media κλπ.).
7. Τσεκάρεις συνέχεια το σώμα σου(στη ζυγαριά, στον καθρέφτη).
8. Εμφανίζεις εμμονή με το μέτρημα των θερμίδων που καταναλώνεις
9. Η μέρα σου προγραμματίζεται με βάση τη γυμναστική και το πώς θα κάψεις θερμίδες.
10. Απολαμβάνεις πολύ το φαγητό αλλά αμέσως μετά νιώθεις τύψεις για τις θερμίδες.