GOOD LIFE

Μάθε πως θα γίνεις από εκείνους που αμοίβονται καλύτερα

Κάποιοι κερδίζουν περισσότερα από κάποιους άλλους. Πώς τα καταφέρνουν;

Οι έρευνες γενικά υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι εργαζόμενοι με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και μεγαλύτερη εμπειρία έχουν υψηλότερους μισθούς. Και οι οικονομολόγοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους υψηλότερους μισθούς, με το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί.

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο... Δύο εργαζόμενοι με την ίδια εκπαίδευση, την εμπειρία, το φύλο, ακόμη και τα επίπεδα IQ, είναι αρκετά πιθανό να έχουν διαφορετικούς μισθούς. Η προσωπικότητα παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, όπως αποδεικνύει και πρόσφατη έρευνα, που δείχνει πώς η προσωπικότητα συνδέεται με την παραγωγικότητα και τις μέχρι τώρα ανεξήγητες διαφορές των μισθών.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερο συναισθηματικά σταθεροί εργαζόμενοι, κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Αλλά κερδίζουν περισσότερα, επειδή είναι πραγματικά πιο παραγωγικοί ή για άλλους λόγους, όπως το ότι είναι καλύτεροι στη διαπραγμάτευση για υψηλότερο μισθό;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η ευσυνειδησία και ο νευρωτισμός σχετίζονται σημαντικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Προέκυψε ότι οι πιο ευσυνείδητοι και συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι, ήταν πιο παραγωγικοί και κατά συνέπεια κέρδιζαν περισσότερα για το έργο που είχαν αναλάβει.

Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, δείχνει ότι η σχέση μεταξύ των αποδοχών και της παραγωγικότητας, συνδέεται με την προσωπικότητα. Οι περισσότερο ευσυνείδητοι και πιο συναισθηματικά σταθεροί συμμετέχοντες, έπαιρναν μεγαλύτερο μισθό, ενώ οι λιγότερο ευσυνείδητοι και συναισθηματικά σταθεροί εργαζόμενοι έπαιρναν μέτριους μισθούς.

Η μελέτη διεξήχθη κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, προκειμένου να αποκλειστούν άλλοι δίαυλοι μέσω των οποίων η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τους μισθούς, όπως η επιλογή του επαγγέλματος, η ικανότητα να διαπραγματευτεί μια αύξηση, πώς ένας επόπτης αξιολογεί την απόδοση, ή ακόμη και πώς σχετίζονται με τους συναδέλφους. Αυτή η διάκριση είναι σημαντική. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι που είναι πιο ευχάριστοι κερδίζουν χαμηλότερους μισθούς. Αλλά με δεδομένο ότι τα πιο ευχάριστο άτομα τείνουν να είναι πιο εύπιστα, συμπαθή και ανιδιοτελή, θα μπορούσαν να κερδίζουν λιγότερα, επειδή είναι χειρότεροι διαπραγματευτές και όχι επειδή είναι λιγότερο παραγωγικοί.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι κάνει ορισμένες προσωπικότητες πιο παραγωγικές; Όπως πολλοί από εσάς θα έχουν βιώσει, η προσωπικότητα έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσληψη προσωπικού. Οι εργοδότες συχνά αναφέρουν την προσωπικότητα και τη νοοτροπία ως δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πρόσληψη.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!