GOOD LIFE

H εμπειρία του να βρίσκεσαι στο πιο ήσυχο δωμάτιο του πλανήτη [βίντεο]

Στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Redmond της Washington, βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια το πιο ήσυχο δωμάτιο του πλανήτη.

Σε πρόσφατο άρθρο του στην on line σελίδα του το CNN αναφέρεται ξανά στο δωμάτιο που πρωτογνωρίσαμε το 2015 και προσπαθεί να μας μεταφέρει την απόκοσμη αίσθηση που βιώνει κανείς σε αυτό το δωμάτιο.


 Αν και είναι τοποθετημένο σχεδόν στο κέντρο της συνολικής εγκατάστασης, εντελώς απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον, είναι ανεξάρτητα θεμελιωμένο και δεν εφάπτεται στο υπόλοιπο κτίριο. Έτσι δεν μεταφέρονται στο εσωτερικό του ήχοι από τη λειτουργία άλλων μηχανημάτων. Η πρόσβαση γίνεται από μια μικρή μεταλλική γέφυρα. Πρόκειται για τον κορυφαίο ανηχοϊκό θάλαμο, ο οποίος πιστοποιήθηκε σχετικά από τον οργανισμό των βραβείων Γκίνες. Η κατασκευή του κόστισε 1,5 εκατομμύριο δολάρια.



Το εσωτερικό του περιβάλλεται από στοιχεία σφηνοειδούς σχήματος, φτιαγμένα από απορροφητικό υλικό, τοποθετημένα σε φαινομενικά ανομοιόμορφη διάταξη. Αντί για πάτωμα, ένα μεταλλικό δίχτυ συγκρατεί ουσιαστικά αιωρούμενους τους επισκέπτες και τον όποιο εξοπλισμό δοκιμών, δημιουργώντας ένα ομοιογενές περιβάλλον εξάλειψης των αντηχήσεων. Ο θόρυβος στο εσωτερικό του μετρήθηκε στα -20 ντεσιμπέλ (dB), πολύ κοντά στον ελάχιστο θεωρητικό θόρυβο που προκαλεί η τυχαία κίνηση στερεών σωματιδίων μέσα σε υγρό ή αέριο (κίνηση Μπράουν, -23 dB).
Πρακτικά ακόμα και όταν κάποιος φωνάζει μέσα σε αυτό το δωμάτιο ακούγεται σαν να μιλά σιγανά, με μπάσα φωνή. Συγκριτικά η ανάσα ενός ενήλικα σε κατάσταση ηρεμίας μετριέται στα 10 dB και ο ήχος των φύλλων που παρασύρονται από τον αέρα στα 20 dB.

Τις πρώτες στιγμές, όταν απομονωθείς, η αίσθηση είναι απόκοσμη, ενώ οι περισσότεροι συνεχίζουν να ακούν μια ανεπαίσθητη βουή. Όπως μαρτυρούν τα όργανα μέτρησης πρόκειται για ψευδαίσθηση, αφού ο εγκέφαλος μη συνηθισμένος σε συνθήκες παντελούς έλλειψης ηχητικών ερεθισμάτων δημιουργεί έναν ελάχιστο θόρυβο, θέλοντας να μας κάνει να αισθανθούμε πιο φυσιολογικά. Κάποιοι δεν αντέχουν περισσότερο από ένα λεπτό μέσα στο πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου, παραπονούμενοι ότι κυριεύονται από αίσθημα ναυτίας.

Όσο περνάει η ώρα και αρχίζεις να συνηθίζεις, η ακοή οξύνεται και ο παραμικρός θόρυβος ακούγεται πιο έντονα. Μετά από 20 λεπτά της ώρας κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να ακούσουν τον χτύπο της καρδιάς τους ή ακόμα και τη ροή του αίματος στο κεφάλι τους… Πάντως, θεωρίες που έλεγαν ότι κανείς δεν αντέχει να μείνει εκεί μέσα για περισσότερο από 40 λεπτά έχουν πλέον καταρριφθεί στην πράξη.
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!