GOOD LIFE

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχεις λευκά και υγιή δόντια

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιλέγουν να κάνουν επεμβάσεις στην οδοντοστοιχία τους για λόγους αισθητικής, όπως για παράδειγμα η λεύκανση.

 

 

 

Ωστόσο οι επιστήμονες εξηγούν πως αυτές οι μέθοδοι γίνονται απαραίτητες μόνο όταν κανείς δεν τηρεί τους βασικούς κανόνες της υγιεινής των δοντιών και τονίζουν πως αν κάποιος τηρεί τα ακόλουθα δεν χρειάζεται και πολλά ακόμη πράγματα για να αποκτήσει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.

1 Αντικατάστησε την οδοντόβουρτσά σου

Μια οδοντόβουρτσα χρειάζεται αντικατάσταση κάθε τρεις μήνες ή μόλις δεις ότι οι τρίχες της αρχίζουν να λυγίζουν και να φαίνεται φθαρμένη. Αφού οι τρίχες φθαρούν, η οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει σωστά τα δόντια σου.

 2 Άλλαξε σφραγίσματα

Κάποια οδοντιατρικά υλικά αποκατάστασης όπως το αμάλγαμα, το κράμα υδραργύρου και αργύρου, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στο σφράγισμα των δοντιών, συχνά διαβρώνει τα δόντια και σκουραίνει το χρώμα τους. Διάβασε σχετικά: Η περιοδοντίτιδα θεραπεύεται;

3 Βούρτσιζε τη γλώσσα σου

Το βούρτσισμα της γλώσσας με έναν καθαριστή γλώσσας δεν είναι μόνο για φρέσκια αναπνοή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της χρώσης. Η γλώσσα συσσωρεύει βακτήρια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αποχρωματισμό δοντιών. Αν δεν έχεις καθαριστή γλώσσας χρησιμοποίησε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και με μικρές κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από το πίσω μέρος της γλώσσας, ξεπλένοντας την οδοντόβουρτσα μετά από κάθε κίνηση. Αυτό θα απομακρύνει τα βακτηρίδια που βρίσκονται πάνω στη οδοντόβουρτσα.

4 Τρώγε τραγανά φρούτα και λαχανικά

Τρώγοντας φρούτα, λαχανικά και άλλα τραγανά τρόφιμα είναι καλό και για τον οργανισμό σου αλλά και για τα δόντια σου. Η κατανάλωση καρπών, καρότων και μήλων βοηθά στη διατήρηση των καθαρών δοντιών, απομακρύνοντας τους λεκέδες και την πλάκα. Και αυτό γιατί το στόμα σου παράγει περισσότερο σάλιο, οπότε και αυτό απομακρύνει τα τυχόν υπολείμματα τροφών από τα δόντια και αποτρέπει τη δημιουργία πλάκας.

5 Ξέπλενε με νερό το στόμα σου όταν τρως εσπεριδοειδή

Αν και η βιταμίνη C σου κάνει καλό, τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα λάιμ, περιέχουν οξύ που διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών. Αυτό μπορεί να κάνει τα δόντια να λεκιάζουν πιο εύκολα. Η λύση; Ξέπλενε το στόμα σου με νερό αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των φρούτων για να απομακρύνεις το καταστροφικό οξύ από τα δόντια σου. Διάβασε σχετικά: Από τι κινδυνεύεις όταν τρίζεις τα δόντια σου;

6 Μην χρησιμοποιείς μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι ένα φανταστικό καθαριστικό για το σπίτι, αλλά όχι για τα δόντια. Αυτή η χημική ένωση μπορεί να απομακρύνει τους λεκέδες από τα δόντια αλλά μπορεί επίσης να είναι και επιβλαβής, γιατί ενδέχετεαι να φθείρει το σμάλτο, γεγονός που θα μειώσει τη φωτεινότητα των δοντιών.

7 Προσοχή σε κάποια στοματικά διαλύματα 

Όσα περιέχουν χλωρεξιδίνη μπορεί να προκαλέσουν χρώση στα δόντια.

8 Όχι κόκκινα!

Απόφευγε τις κόκκινες σάλτσες και τη σάλτσα σόγιας, καθώς και τα βατόμουρα και τα κεράσια, επειδή τα τρόφιμα αυτά μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια.

9 Πιες τα ροφήματα με καλαμάκι

Εκτός τον καφέ, το τσάι και το κόκκινο κρασί, που επίσης σκουραίνουν τα δόντια, πρόσεχε πολύ τα ενεργειακά ποτά, τις κόλες και τις σόδες, καθώς και άλλα ανθρακούχα ποτά, τα οποία είναι αρκετά όξινα και υψηλής επικινδυνότητας για το σμάλτο σου, μιας και έχουν τα ίδια διαβρωτικά αποτελέσματα με την κατανάλωση εσπεριδοειδών. Αν ωστόσο θέλεις να πιεις ένα energy drink πιες το με ένα καλαμάκι για να προστατέψεις τα δόντια σου.

10 Μην αμελείς την επίσκεψη στον οδοντίατρό σου

Κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο φρόντισε να επισκέπτεσαι τον οδοντογιατρό σου. Μπορεί να κάνεις καθαρισμό για την αφαίρεση πέτρας και χρωστικών. Ο τακτικός έλεγχος εντοπίζει τα φθαρμένα σφραγίσματα και τις οδοντικές βλάβες, πριν επεκταθούν και μαυρίσουν.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!