GOOD LIFE

Τελικά πρέπει να καλύπτετε πάντα την κάμερα σε κινητό και laptop;

Πολλά έχουν γραφτεί για το κατά πόσο είναι ασφαλές να έχουμε καθημερινά γύρω μας συσκευές με κάμερες όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές.

Όμως λίγοι πραγματικά γνωρίζουν πόσο εύκολα αυτές οι συσκευές μπορούν να παραβιαστούν με αποτέλεσμα κάποιοι να αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία σας και να έχουν "εικόνα" για την καθημερινή σας ζωή.
Όπως διαβάζουμε στο jenny.gr Το 2016, ένας πρώην διευθυντής του FBI, o James Comey, έδωσε μία ομιλία στο Kenyon College όπου εξομολογήθηκε πως έχει καλυμμένες με ταινία τις κάμερες στους υπολογιστές του. Οπότε αν ένας πρώην διευθυντής του FBI καλύπτει την κάμερα στο λάπτοπ του, μάλλον θα έπρεπε να το κάνουμε κι εμείς σωστά; Το NPR ανέφερε πως τα σχόλια του Comey προήλθαν από "το πλαίσιο ενός ευρύτερου σχολιασμού για την ανάγκη του κοινού να παρακολουθεί το πώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις δυνάμεις παρακολούθησής της". 

H Washington Post ανέφερε πως "To FBI μπορεί να ενεργοποιήσει κρυφά την κάμερα ενός υπολογιστή -χωρίς να ανάψει το φωτάκι που δείχνει πως η κάμερα γράφει- για πολλά χρόνια και έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη τεχνική κυρίως για τρομοκρατικές υποθέσεις ή στις πιο σοβαρές εγκληματολογικές έρευνες". Με λίγα λόγια, ενώ τo FBI μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα του υπολογιστή σας χωρίς να το ξέρετε, αν το μοναδικό σας έγκλημα είναι να ακούτε σε επανάληψη ένα κομμάτι και να κλαίτε, τότε μάλλον ο πράκτορας του FBI έχει πολύ μεγαλύτερα μυστήρια να λύσει από τις μέρες που είστε πιο συναισθηματικοί από άλλοτε.

Ακόμα κι αν η webcam σας δεν ελέγχεται συνεχώς από έναν πράκτορα του FBI, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να χακαριστεί -και εκεί που τα πράγματα γίνονται τρομακτικά. Ένα άρθρο σχετικά με την διαδικτυακή επιδημία hacking στο The Atlantic περιγράφει το Remote Access Tool (RAT) ως "ένα software που επιτρέπει σε έναν τρίτο να παρακολουθήσει έναν υπολογιστή και να ψάξει από μηνύματα, μέχρι το ιστορικό, να βγάλει φωτογραφίες την οθόνη του υπολογιστή ή πολλές φορές να χακάρει τη webcam και να βγάλει φωτογραφίες το οτιδήποτε υπάρχει στην άλλη πλευρά." Ενώ αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι ιδιαίτερα συχνές, μπορούν να συμβούν.

Το γεγονός πως έχουν καταγραφεί μόνο περιστατικά με κάμερες υπολογιστή, δε σημαίνει πως και η κάμερα του κινητού μας δεν μπορεί να παραβιαστεί. Σύμφωνα με το PSafe Blog, "Επειδή τα smartphones μας είναι πιο ευέλικτα και ταξιδεύουν παντού μαζί μας, είναι ακόμα μεγαλύτερος στόχος για τους χάκερς να τα παραβιάσουν. Έτσι κι αλλιώς, αφού χακάρουν μία κάμερα, μπορούν να δουν πολλά περισσότερα απ' ότι μέσα από ένα λάπτοπ." Εννοώντας πως θα ήταν μία καλή ιδέα να καλύψουμε την κάμερα του κινητού μας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το μέλος της κυβερνασφάλειας του New America, Tarah Wheeler, είπε στην Teen Vogue πως "η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να ανησυχούμε πολύ περισσότερο για τα προσωπικά μας δεδομένα παρά για τη κάμερα του λάπτοπ ή του κινητού (την οποία κανείς δεν καλύπτει με ταινία). Και αυτό βγάζει νόημα. Ενώ το κινητό μας δεν είναι απαραβίαστο, είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να το χακάρει για τα προσωπικά μας δεδομένα παρά για φωτογραφίες μας.

Τι μπορείτε να κάνετε 

Βεβαιωθείτε πως έχετε δυνατό κωδικό στο κινητό και βάλτε μία ταινία στην κάμερα για παν ενδεχόμενο. Επίσης μπορείτε να μπλοκάρετε την εσωτερική κάμερα χρησιμοποιώντας ειδικά αυτοκόλλητα που κυκλοφορούν στο internet. Το να βάλετε ταινία στη μπροστινή κάμερα του κινητού σας είναι απλά κάτι προληπτικό, ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην αφήνετε ανοικτή την κάμερα του laptop σας όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!