GOOD LIFE

Να γιατί δεν πρέπει ποτέ να κοιμάσαι με το κινητό δίπλα σου

Για πολλούς ανθρώπους το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει πλέον κάτι σαν... επέκταση του χεριού τους και δεν το αποχωρίζονται ούτε όταν ξαπλώνουν να κοιμηθούν.

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη έχουν υιοθετήσει τη συνήθεια να κοιμούνται με το κινητό να φορτίζει δίπλα τους ή πέφτουν για ύπνο με το τηλέφωνό τους στο χέρι, αλλά η επιστήμη εξηγεί πως αυτές είναι ιδιαίτερα κακές συνήθειες.

Το Californian Department of Public Health δημοσίευσε νέες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών στην υγεία και όπως φαίνεται το να κοιμάσαι με το κινητό δίπλα το μαξιλάρι σου είναι μια από τις συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψεις. 

Σύμφωνα με την Δρ. Karen Smith, "πρέπει να κρατάμε το κινητό μας τουλάχιστον σε απόσταση ενός χεριού από το μαξιλάρι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να αποφεύγουμε να το μεταφέρουμε στην τσέπη μας, αλλά να το κρατάμε στην τσάντα μας". 

Όμως αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη έρευνα που δείχνει πως το κινητό δεν πρέπει να υπάρχει κοντά μας την ώρα του ύπνου. Σε έρευνα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο από Αμερικανούς ερευνητές επιβεβαιώθηκε επιστημονικά πως το κινητό εμποδίζει το χρήστη να ξεκουραστεί και συνεπάγεται αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου του.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο σχετικής μελέτης μια ομάδα ατόμων εκτέθηκε σε ακτινοβολία ίση με αυτή που λαμβάνουμε όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο. Η άλλη ομάδα υποτίθεται πως εκτέθηκε στις ίδιες συνθήκες ακτινοβολίας αλλά στην πραγματικότητα ήταν ψευδής η έκθεση.

Στην συνέχεια και οι δυο ομάδες κοιμήθηκαν και διαπιστώθηκε πως όσοι εκτέθηκαν σε πραγματική ακτινοβολία χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να μπουν στο πρώτο στάδιο του ύπνου. Πρόκειται για το πιο βαθύ στάδιο στην διαδικασία του ύπνου, όπου τα εγκεφαλικά κύματα (που αποτυπώνονται σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) είναι αραιά και ήρεμα. Είναι το στάδιο όπου και η καρδιά εργάζεται με πιο χαλαρούς ρυθμούς και το σώμα περνάει στην φάση της βαθιάς χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Η πρώτη ομάδα λοιπόν αποδείχτηκε πως, λόγω της υπερδιέγερσης από την χρήση κινητού, τελικά παρέμεινε λιγότερο χρόνο στο βαθύτερο στάδιο ύπνωσης.

H απάντηση στο ερώτημα γιατί το κινητό τηλέφωνο επηρεάζει τον ύπνο βρίσκεται στην ορμόνη με την ονομασία μελατονίνη που σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου προκαλώντας την γνωστή υπνηλία.

Όταν κοιμόμαστε τα επίπεδα της μελατονίνης, φυσιολογικά ανεβαίνουν. Η ακτινοβολία του κινητού όμως διαταράσσει την φυσική παραγωγή της ορμόνης, μην επιτρέποντας στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να επιβραδύνει τους ρυθμούς του. Οι ερευνητές επίσης στοχοποιήσαν την ακτινοβολία της συσκευής ως αιτία για αϋπνία αλλά και πονοκεφάλους πριν από τον ύπνο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!