GOOD LIFE

Πώς να βελτιώστε την μνήμη σας, σύμφωνα με την επιστήμη

Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο αρχίζουν να αναζητούν τρόπους να καλυτερεύσουν την μνήμη τους και να αποφύγουν την άνοια.  

Το σταυρόλεξο μπορεί να καταπολεμήσει την άνοια;

Τελικά, όχι.  Το σταυρόλεξο μπορεί να είναι βοηθητικό όταν αρχίσει κάποιος να το κάνει, αλλά μετά από πολλές φορές σταματά να είναι λειτουργική άσκηση, αναφέρει το βιβλίο The SharpBrains Guide to Brain Fitness. 

Πώς να βελτιώσετε την μνήμη σας: Ένας καλύτερος τρόπος να εξασκείτε το μυαλό σας είναι να παίζετε διάφορα παιχνίδια που χρησιμοποιούν διάφορες δεξιότητες.  Σύμφωνα με ένα άρθρο της εφημερίδας Telegraph, οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην κοινωνικοποίηση και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.        

Πρέπει να παίρνω βιταμίνες που υποστηρίζουν ότι βελτιώνουν τη μνήμη;

Μια έρευνα του 2010 των National Institutes of Health αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία να αποδεικνύουν ότι το βότανο Gingko biloba και οι βιταμίνες Β12, Ε και C, που θεωρούνται απαραίτητες βιταμίνες για την μνήμη, αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Εναλλακτική λύση: Αντί να παίρνετε τις βιταμίνες σας σε χαπάκια, καλύτερα να ακολουθείτε τη Μεσογειακή Διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά ψάρια, λαχανικά και φρούτα.  Μια έρευνα από το 2009 βρήκε ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν την Μεσογειακή Διατροφή για πέντε χρόνια είχαν μειώσει τον κίνδυνο της αρχικής φάσης της άνοιας. 

Αν κόψω το ποτό, θα σώσω το μυαλό μου;

Το βιβλίο The SharpBrains Guide to Brain Fitness αναφέρει ότι είναι πασίγνωστο γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών προκαλεί εγκεφαλική βλάβη. Όμως, σύμφωνα μετά από πολλές έρευνες αποδείχτηκε ότι ανάμεσα σε ανθρώπους που έπιναν μικρή ποσότητα αλκοόλ ήταν μειωμένος ο κίνδυνος να πάθουν άνοια.  Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλετε στο ρόλο του αλκοόλ στην καρδιακή υγεία.  Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την θρόμβωση.          

Λύση: Οι ειδικοί δεν προτείνουν να πίνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, αλλά ένα ποτήρι κρασί την ημέρα θα είναι καλός τρόπος να προστατέψετε το μυαλό σας.

Να παίζω παιχνίδια που υποστηρίζουν ότι είναι «καλά για το μνήμη»;

Επειδή ένα παιχνίδι κυκλοφορεί με την υπόσχεση ότι θα σας καλυτερεύσει την μνήμη δεν σημαίνει ότι είναι έτσι ακριβώς.  Ερευνητές ανακαλύψαν ότι μερικά βιντεοπαιχνίδια όπως, το Medal of Honor και το  Call of Duty, βελτιώνουν την αυτοσυγκέντρωση και την όραση.  Επίσης, παιχνίδια στρατηγική, όπως το Rise of Nations, βελτιώνουν την μνήμη, σύμφωνα με μια έρευνα του 2008 από το University of Illinois.   

Λύση: Πριν πάτε να αγοράσετε ειδικά «παιχνίδια μνήμης», δοκιμάστε τα παιχνίδια που ήδη υπάρχουν.  Δεν έχει γίνει έρευνα που να αποδεικνύει ότι τα παιχνίδια βοηθούν την μνήμη, αλλά σίγουρα, σύμφωνα με το βιβλίο SharpBrains, «μπορούν να είναι εξαιρετικά για να ασκήσετε το μυαλό σας.»  

Πηγή: Reader's Digest

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!