GOOD LIFE

Κίτρινη κύπερη (tiger nuts): Η υπερτροφή των Φαραώ

Μια ακόμη “ξεχασμένη” τροφή από το παρελθόν έρχεται για να προστεθεί στη μακροσκελή -πλέον- λίστα με τις υπερτροφές και τις νέες διατροφικές τάσεις. 

Ο λόγος για την κίτρινη κύπερη ή αλλιώς tiger nuts, η οποία φαίνεται να εισήχθη στην Ισπανία από τη βόρεια Αφρική, ενώ έχει βρεθεί πολλάκις και σε τάφους Φαραώ στην Αίγυπτο. Γιατί όμως ένας ηγεμόνας της Αιγύπτου να θέλει τον βολβό αυτό μέχρι και στη μεταθανάτιο ζωή;

1. Βοηθά στο αδυνάτισμα

Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της κίτρινης κύπερης σε φυτικές ίνες, επιτυγχάνεται πιο εύκολα η αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα να σε πιάνουν λιγότερες λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι να γλιτώνεις θερμίδες και περιττά κιλά.

2. Θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα

Χάρη στο ίδιο θρεπτικό συστατικό, διευκολύνεται η λειτουργία του εντέρου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί εύρυθμα το πεπτικό σύστημα.

3. Αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλατος

Όσο περνούν τα χρόνια, τα φυτικά γάλατα κερδίζουν σε δημοτικότητα, χάρη στην πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας. ‘Ενα εξίσου εξαιρετικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλατος είναι αυτό που παράγεται από το συγκεκριμένο καρπό, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και C, ενώ λέγεται ότι καταπολεμά την υπέρταση και τη χοληστερίνη και προλαμβάνει τα καρδιακά προβλήματα. Είναι μάλιστα ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα.

4. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών

Πέρα από τις φυτικές ίνες, που αναφέραμε παραπάνω, περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, και μάλιστα μεγαλύτερη ποσότητα από την μπανάνα. Επιπλέον, αποτελεί σπουδαία πηγή φυτικών πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πολύ πιο υγιεινές, καθώς περιέχουν λιγότερα λιπαρά και χοληστερίνη.

5. Το λάδι κύπερης είναι ισάξιο του ελαιόλαδου

Λόγω των υψηλών επιπέδων ελαϊκού οξέος (μονοακόρεστου), το υγρό αυτό είναι ιδανικό για να θρέψει το δέρμα και να το προστατέψει από εξωτερικές “απειλές”, όπως η σκόνη και το καυσαέριο. Επιπλέον, περιέχει αρκετά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για να καλύψει πλήρως τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου σώματος. Μεταξύ των θεραπευτικών ιδιοτήτων του ελαίου είναι η θεραπεία εκζέματος ή δερματικών παθήσεων. Οι προηγμένες εταιρείες καλλυντικών μάλιστα αρχίζουν να το χρησιμοποιούν για να καινοτομούν με προϊόντα υψηλής ποιότητας για διαφορετικούς τύπους δέρματος, καθώς χάρη στις υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε, που περιέχει, εμποδίζει τη γήρανση.

6. Χρησιμοποιείται για πολλές παρασκευές

Όπως είπαμε, ο συγκεκριμένος καρπός θεωρείται ιδανικός για την παρασκευή γάλακτος φυτικής προέλευσης, αλευριού, αλλά και προϊόντων χωρίς γλουτένη. Τα tiger nuts μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστά κυρίως στην Ισπανία, όπου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός κρεμώδους καλοκαιρινού ποτού με το όνομα Ορτσάτα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!