Ερευνητής ισχυρίζεται πως όσοι νιώθουν ανατριχίλες όταν ακούν κάποια μουσική ένα αγαπημένο τραγούδι, ίσως έχουν έναν μοναδικό τρόπο που λειτουργεί το μυαλό τους.
Σύμφωνα με άρθρο του Independent μια πρόσφατη έρευνα, έδειξε πως τα άτομα που βιώνουν σωματικά «συμπτώματα» όπως ανατριχίλα, ρίγη, ή έναν... κόμπο στο λαιμό οταν ακούνε μουσική που τους συγκινεί διαθέτουν ένα αρκετά σπάνιο μυαλό.
Ειδικότερα, όπως διαπίστωσε ο ψυχολόγος Matthew Sachs , διδάκτωρ του Χάρβαρντ, τα άτομα που εμφανίζουν έντονες συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις στη μουσική έχουν στην πραγματικότητα διαφορετικές δομές στον εγκέφαλό τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 20 άτομα, τα μισά απο τα οποία δήλωσαν πως είχαν βιώσει στο παρελθόν αντίστοιχες αισθήσεις ακούγοντας τα αγαπημένα τους τραγούδια, εν΄τα υπόλοιπα 1-0 δεν είχαν βιώσει μια τέτοια εμπειρία. Η αξονική εγκεφάλου στη οποία υποβλήθηκαν και οι 20 συμμετέχοντες έδειξαν ότι στο συγκεκριμένο 50%, οι νευρικές ίνες που συνδέουν τον ακουστικό φλοιό με τις δομές που επεξεργάζονται το συναίσθημα είναι πιο πυκνές, πράγμα που επιτρέπει την καλύτερη επικοινωνία των δύο περιοχών του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ερευνητή, τα «συμπτώματα» όπως ανατριχίλα και τρέμουλο στην μουσική αποτελεί ένδειξη ότι το άτομο βιώνει πιο έντονα συναισθήματα όπως χαρά, λύπη και συγκίνηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε παλαιότερες έρευνες από νευροψυχιάτρους, έχει διαπιστωθεί πως η μουσική συνδέεται με την έκκριση ντοπαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως τα επίπεδα έκκρισης της ντοπαμίνης, της ουσίας της καλής διάθεσης και της ευφορίας, είναι πολλαπλά μεγαλύτερα όταν ακούμε ένα τραγούδι ή μια μελωδία που μας αρέσει.