GOOD LIFE

Το μυστικό για καλό ύπνο βρίσκεται στο πιάτο σας

Είναι γνωστό πως μια από τις αιτίες που προκαλούν αϋπνία είναι η κακή διατροφή και ειδικά ένα πολύ βαρύ βραδινό γεύμα. Όμως γενικότερα η διατροφή συνδέεται με τον καλό και ποιοτικό ύπνο.

Μια ακόμη έρευνα έρχεται να αποδείξει πως ένα από τα μυστικά για την καταπολέμηση της αυπνίας είναι η σωστή διατροφή και πως οι φυτικές ίνες και τα οι πρωτεΐνες, μπορούν να εγγυηθούν έναν καλό ύπνο.

Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια βρήκαν ότι μια διατροφή με περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά συνεισφέρει σε ένα πιο ποιοτικό ύπνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 13 άνδρες και 13 γυναίκες κανονικού βάρους και ηλικίας 35-45 ετών. Οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν πέντε νύχτες στο εργαστήριο και η διάρκεια του ύπνου ήταν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 35 λεπτά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία τους για τον ύπνο των εθελοντών από την τρίτη βραδιά, αφού είχε προηγηθεί ελεγχόμενη σίτιση και τη πέμπτη βραδιά, μια ημέρα πρόσληψης τροφής κατά βούληση.

Αυτό που βρήκαν ήταν πως όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή τόσο περισσότερη ώρα οι εθελοντές κοιμόντουσαν. Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά συντόμευαν τον βαθύ ύπνο ενώ η ζάχαρη προκαλούσε περισσότερες αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες έπεφταν γρηγορότερα για ύπνο όταν τα προκαθορισμένα γεύματα που τους είχαν ετοιμάσει περιείχαν λίγα κορεσμένα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες . Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρειάζονταν μόλις 17 λεπτά για να κοιμηθούν.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!