GOOD LIFE

Όταν βλέπεις αυτή την οφθαλμαπάτη επηρεάζεις την όρασή σου [εικόνα]

Μια έρευνα αποδεικνύει πως το να βλέπει κανείς μια εικόνα - οφθαλμαπάτη μπορεί να επηρεάσει την όρασή του τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Όπως αναφέρει το Indy 100 του Independent, ομάδας ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Γιορκ και της Γλασκόβης, ζήτησαν από 74 συμμετέχοντες να κοιτάξουν για 30 δευτερόλεπτα  μια συγκεκριμένη χαρακτηριστική εικόνα- οφθαλμαπάτη, αυτή με το ασπρόμαυρο σπιράλ.


Συγκεκριμένα τους έδειξαν αυτή την εικόνα


Η εικόνα περιστρέφονταν αριστερόστροφα και δεξιόστροφα και οι μισοί συμμετέχοντες είδαν την εικόνα να περιστρέφεται όπως κινούνται οι δείκτες στα ρολόγια και οι υπόλοιποι αντίστροφα.


Αμέσως μετά όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαβάσουν τα γράμματα σε ένα κλασικό πίνακα logMAR (οι γνωστοί πίνακες οπτικής οξύτητας με γράμματα και σύμβολα σε διαφορετικά μεγέθη που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να τσεκάρουν την όραση).


Η έρευνα έδειξε πως οι συμμετέχοντες που είχαν δει το σπιράλ να γυρίζει όπως και οι δείκτες του ρολογιού είχαν αρκετά βελτιωμένη όραση ενώ αντίθετα όσοι είδαν την αντίστροφη περιστροφή του σπιράλ είχαν ελαφρώς μειωμένη ποιότητα στην όρασή τους.


Βέβαια η βελτίωση της όρασης ήταν παροδική και όχι μόνιμη αλλά τα ευρήματα τους ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα για την βελτίωση της ανθρώπινης όρασης με τη χρήση εικόνων.
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!