GOOD LIFE

Οι vegetarians ζουν περισσότερο αλλά όχι επειδή είναι χορτοφάγοι

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν να γίνουν vegans και λένε όχι στο κρέας, καθώς πολλοί θεωρούν πως η χορτοφαγική δίαιτα είναι η πιο υγιεινή διατροφή.

Πλειάδα ερευνών σε διάφορες χώρες όπως η Αυστραλία (όπου παρουσιάζεται θεαματική αύξηση των vegetarians τα τελευταία χρόνια) οι ΗΠΑ, η Βρετανία κ.ά, έχουν παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως όσοι επιλέγουν τη χορτοφαγία, παρουσιάζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο άλλες έρευνες αποδεικνύουν πως η χορτοφαγία δεν μειώνει απαραίτητα τους κινδύνους εμφάνισης νόσων. Συγκεκριμένα έρευνες που έγιναν τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους εστιάζοντας αποκλειστικά στη σύγκριση χορτοφαγικής και μη δίαιτας δεν έχουν παρουσιάσει καμία απόδειξη για τη σύνδεση της χορτοφαγίας με τη μη εμφάνιση νόσων.
Και κάπου εκεί το ερώτημα για το αν τελικά οι vegetarians ζουν περισσότερο ή όχι μοιάζει να μένει αναπάντητο. 
Όπως αναφέρει το ifl science, μία πρόσφατη έρευνα που συγκέντρωσε στοιχεία από πλειάδα άλλων ερευνών εκτιμά πως οι vegetarians όντως εμφανίζουν μικρότερρα ποσοστά πρόωρων θανάτων και εμφάνισης καρκίνων, αλλά αυτό πιθανά να μη σχετίζεται με τη διατροφή τους.
Οι επιστήμονες τώρα εκτιμούν πως ο λόγος που στις έρευνες συχνά οι vegetarians εμφανίζονται ως πιο υγιείς, είναι γιατί συνήθως τα άτομα που επιλέγουν τη χορτοφαγία επιλέγουν συνολικά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: δεν πίνουν αλκοόλ, ασκούνται, δεν καπνίζουν και τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, 4 παράγοντες που αποδεδειγμένα σχετίζονται με τη μακροζωία.
Άρα δεν είναι η χορτοφαγία αυτή που συνδέεται με τη μακροζωία, αλλά το ευρύτερο υγιεινό lifestyle που συχνά υιοθετούν οι vegetarians.


 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!