GOOD LIFE

Τελικά ο καφές πειράζει το στομάχι; - Οι 3 κακές συνήθειες που πρέπει να κόψετε

Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη λατρεύουν τον καφέ, ωστόσο η κατανάλωσή του συχνά συνδέεται με προβλήματα στο στομάχι.

Το στομάχι είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του ανθρώπινου σώματος και ο καφές μπορεί να γίνει φίλος ή εχθρός του, ανάλογα με τις συνήθειες που έχουμε ως προς την κατανάλωσή του. 
Για να καταλάβουμε αν ο καφές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι πρέπει να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτό λειτουργεί. όταν πίνουμε καφέ, το στομάχι μας εκκρίνει μεγάλη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος (HCI), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε. Αν μάλιστα δεν έχουμε φάει κάτι πριν την πρώτη κούπα και συνεχίσουμε να πίνουμε καφέ ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε πραγματοποιείται υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος. 

Όμως, ο οργανισμός μας είναι ρυθμισμένος ώστε να παράγει μια συγκεκριμένη ποσότητα HCI, η οποία είναι μικρότερη όταν δεν τρεφόμαστε σωστά ή έχουμε στρες. Συνεπώς, με το να αυξάνουμε τα επίπεδα HCI με την υπερβολική κατανάλωση καφέ, μπορεί να οδηγηθούμε στη μείωση της παραγωγής του οξέος από τον οργανισμό μας. 

Αυτή η μείωση οδηγεί σε προβλήματα πέψης, ειδικά όταν ο οργανισμός μας θα πρέπει να διασπάσει ένα πλήρες γεύμα, καθώς διαταράσσεται η διαδικασία διάσπασης και απορρόφησης των πρωτεϊνών. Οι δυσάρεστες συνέπειες αυτού του φαινομένου περιλαμβάνουν τον πόνο στο στομάχι, τη δυσπεψία και την αίσθηση καψίματος.

Οι κακές συνήθειες που πρέπει να κόψετε 

Για να έχετε... το στομάχι σας ήσυχο και να απολαμβάνετε χωρίς τύψεις τον αγαπημένο σας καφέ, απλά αποφύγετε τα παρακάτω:

  • Μην πίνετε καφέ χωρίς να έχετε φάει κάτι πριν!
  • Μην αντικαθιστάτε ένα πλήρες πρωινό με μια κούπα καφέ! 
  • Μην πίνετε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσετε! Για να πάρετε τη δόση ενέργειας που σας προσφέρει ο καφές όταν την έχετε πραγματικά ανάγκη, θα πρέπει να πίνετε την πρώτη κούπα της ημέρας μεταξύ 10:00 και 12:00 το πρωί. 

Σε περίπτωση που ο καφές συνεχίζει να σας ενοχλεί, ακόμα κι αν αποφεύγετε τα παραπάνω, θα πρέπει να περιορίσετε την καθημερινή κατανάλωσή του ή να στραφείτε σε καφέ με λιγότερη καφεϊνη. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει φυσικά να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, καθώς μπορεί το πρόβλημα να μην σχετίζεται με τον καφέ. 

Έχεις ετοιμάσει ποτέ πρωινό για την οικογένεια; Ε, η ανακύκλωση μπαταριών χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο… ειδικά όταν έχεις κατεβάσει την εφαρμογή “ReCYcling CY” εντελώς δωρεάν στο κινητό ή το tablet σου. Κατέβασε την εφαρμογή τώρα και μάθε για το πού βρίσκεται ο κοντινότερος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών, όπου κι αν βρίσκεσαι. Αν δεν το ‘χεις κατεβάσει, κάντο σήμερα και μπες αυτόματα στην κλήρωση όπου 10 τυχεροί κερδίζουν 1 εισιτήριο για 4μελή οικογένεια για το πάρκο Riverland Bio Farm

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!