GOOD LIFE

Σιχαίνεστε να ακούτε τους άλλους να μασάνε; Μπορεί να έχετε μισοφωνία

Αν βρίσκετε ιδιαίτερα ενοχλητικούς ορισμένους ήχους που κάνουν οι άλλοι, τότε ίσως πάσχετε από μισοφωνία.

Πρόκειται για νευρολογική διαταραχή, η οποία ονομάζεται μισοφωνία (misophonia) και περιγράφει την απέχθεια, ή τον φόβο του ήχου. Για χρόνια μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας αμφισβητούσε την συγκεκριμένη διαταραχή αλλά πλέον αναγνωρίζεται ως κανονική πάθηση. 

Η μισοφωνία ε΄ναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Προκαλείται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε ακουστικά ερεθίσματα. Σε άτομα με μισοφωνία αυτό γίνεται με αρνητικό τρόπο και τους προκαλεί ένα αίσθημα πανικού, αποστροφής, ή θυμού. Μπορεί, επίσης, να νιώσουν το δίλημμα “σταματάω τον ήχο ή φεύγω μακριά”, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν έξαρση αγχώδους διαταραχής.

Τα άτομα που πάσχουν από μισοφωνία βρίσκουν ανυπόφορο κυρίως τον ήχο που κάνουν οι άλλοι όταν μασούν το φαγητό τους και δηλώνουν πως δεν μπορούν να αποσπάσουν τον εγκέφαλό τους από αυτόν τον ήχο και αδυνατούν να τον αγνοήσουν. Εξίσου εκνευριστικούς βρίσκουν και ήχους όπως το κόψιμο των νυχιών, το νευρικό επίμονο χτύπημα των ποδιών ή των δαχτύλων ακόμα και τον ήχο ενός ρολογιού.

Η μισοφωνία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένδειξη ότι το άτομο αυτό είναι πιο δημιουργικό από τον μέσο όρο. Έρευνα από το πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ έδειξε πως υπάρχουν φυσιολογικές ενδείξεις ότι η δημιουργικότητα ενός ατόμου μπορεί να σχετίζεται με την μειωμένη ικανότητά του να “φιλτράρει” άσχετες αισθητηριακές πληροφορίες.

Ο ψυχίατρος Arjan Schröder από το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ αναφέρει πως η διαταρραχή πρωτοεμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 13 - 14 ετών ενώ η "θεραπεία" περιλαμβάνει κυρίως συνεδρίες και ασκήσεις χαλάρωσης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!